ISM Perkhidmatan Bulan Oktober Mula Perlahan, Kesan Inflasi Telah Menjalar Kepada Sektor Perkhidmatan!

283

Industri perkhidmatan AS berkembang pada kadar paling perlahan dalam hampir 2-1/2 tahun pada bulan Oktober dan dalam masa yang sama perniagaan terus berhadapan dengan cabaran kenaikan harga yang lebih tinggi untuk input, mengesahkan bahawa inflasi beralih kepada perkhidmatan daripada barangan.

Institut Pengurusan Bekalan (ISM) melaporkan pada hari ini bahawa PMI bukan pembuatan jatuh kepada 54.4 bulan lepas, bacaan terendah sejak Mei 2020, daripada 56.7 pada September.

Para ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan PMI bukan perkilangan susut kepada 55.5. Bacaan di atas 50 menunjukkan pengembangan dalam sektor perkhidmatan, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS.

Kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan yang kukuh telah memperlahankan permintaan dalam ekonomi keseluruhan. Di tambah pula, Bank pusat AS pada hari ini menaikkan kadar dasarnya sebanyak tiga perempat lagi daripada mata peratusan kepada julat 3.75 peratus hingga 4.00 peratus. Walau bagaimanapun, ia menandakan peningkatan masa depan dalam kos pinjaman boleh dibuat dalam kadar yang lebih kecil untuk mengambil kira “pengetan dasar monetari kumulatif” yang telah digubal setakat ini.

Ia merupakan kenaikan kadar 75 mata asas keempat berturut-turut dengan the Fed berjuang untuk menghambat kenaikan kadar inflasi. Bacaan ISM bagi pesanan baharu yang diterima oleh perniagaan perkhidmatan jatuh kepada 56.5 daripada 60.6 pada bulan September. Perniagaan, bagaimanapun, melaporkan penurunan mendadak dalam eksport, mungkin disebabkan pertumbuhan global yang perlahan dan dolar AS yang kukuh.

Inflasi barangan semakin berkurangan apabila permintaan kembali kepada perkhidmatan. Peralihan ke arah perkhidmatan mencadangkan ia mungkin mengambil sedikit masa untuk inflasi keseluruhan dapat dijinakkan.

Dengan pembukaan pekerjaan secara tidak dijangka meningkat pada bulan September dan 1.9 jawatan bagi setiap penganggur, penurunan itu kemungkinan besar disebabkan oleh kekurangan pekerja. Perniagaan perkhidmatan dalam tinjauan ISM pada bulan September melaporkan pengambilan pekerja kekal sebagai cabaran dan pekerja yang berkelayakan adalah terhad.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat