Jangkaan CPI AS Tersasar, Pasaran Kripto Terus Terjun!

368

“Hmm sebenarnya harga BTC bergerak bosan juga kan semalam sebab kat situ-situ je.”

Terbitan data Indeks Harga Pengguna (CPI) Amerika Syarikat (AS) untuk September yang menyaksikan peningkatan 3.7% berbanding jangkaan 3.6% telah menyebabkan harga raja mata wang kripto Bitcoin (BTC) merudum di bawah $26,600.

Dilaporkan bahawa CPI teras tidak termasuk harga makanan dan tenaga telah melonjak 0.3% untuk September iaitu peningkatan sama seperti dicatatkan pada Ogos.

Rentetan itu, para pelabur tidak sabar menunggu data ekonomi utama yang dapat menjadi penunjuk sama ada Federal Reserve (Fed) akan menaikkan kadar faedah atau tidak semasa mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) seterusnya.

Mesyuarat FOMC yang dijadualkan pada awal November 2023 mampu menyebabkan aset berisiko seperti kripto berada dalam keadaan tidak menentu susulan bank pusat AS lebih cenderung untuk menaikkan satu kenaikan kadar faedah menjelang tahun 2024.

Oleh demikian, seluruh pasaran kripto telah bergelut untuk mengekalkan momentum positif pada minggu ini dan harga kebanyakan aset digital semakin menurun sejurus selepas data CPI dikeluarkan pada malam semalam.

Menurut penganalisis Kaiko Dessislava Aubert, pasaran kripto mampu melihat turun naik ketara susulan daripada kecairan dan volum yang berada pada paras terendah berbilang tahun.

Ditambah pula terdapat inflasi tinggi di AS yang dapat mengakibatkan pelabur menjual BTC, namun perlu diketahui sesetengahnya tetap berpandangan aset digital tersebut adalah lebih daripada aset safe-haven seperti emas.

Sehingga berita ini ditulis, harga BTC melonjak sebanyak 0.23% pada paras $26,812 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran $523 bilion tetapi tetap mencatatkan penyusutan 2.59% sepanjang minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat