Janji Rishi Sunak Beri Harapan Baru Buat Pelabur

273

Menteri Kewangan UK Rishi Sunak berjanji untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan, termasuk lanjutan selama lima bulan rancangan subsidi pekerjaan Britain untuk menyokong ekonomi ketika sekatan coronavirus diangkat secara beransur-ansur.

Ketika negara masih terperangkap dalam lockdown ketiga, kerajaan akan terus membayar 80% gaji untuk mereka yang mengikuti program subsidi tersebut hingga akhir bulan Jun, menurut Perbendaharaan dalam satu kenyataan.

Rancangan selanjutnya adalah bajet belanjawan tahunan Sunak yang akan diumumkan pada hari Rabu, di mana ia akan menjawab permintaan kumpulan perniagaan dan kesatuan sekerja untuk sokongan lebih lanjut.

Ini akan membantu mencegah kenaikan pengangguran dan menambah lagi perbelanjaan yang telah mencecah hampir 300 bilion pound oleh kerajaan untuk memerangi impak wabak itu yang telah menyebabkan kemelesetan besar di negara itu.

Banyak syarikat telah berada di bawah tekanan akibat Brexit setelah Britain meninggalkan pasaran tunggal Kesatuan Eropah (EU) pada 1 Januari dan kerajaan menghadapi cabawan pelaburan besar bagi memenuhi janjinya untuk mewujudkan ekonomi tanpa karbon menjelang 2050.

Selain itu, Sunak juga dijangka akan mengumumkan kenaikan cukai bagi menampung perbelanjaan kerajaan yang semakin meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat