Jualan Runcit A.S Kekal Kukuh! Adakah Kemelesetan Ekonomi Dapat Dielakkan?

297

Jualan runcit AS meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada bulan September apabila isi rumah meningkatkan pembelian kenderaan bermotor dan di restoran dan bar, menunjukkan bahawa ekonomi adalah lebih baik di suku ketiga.

Menurut Jabatan Perdagangan, jualan runcit meningkat sebanyak 0.7% pada bulan lalu. Data untuk bulan Ogos telah di nilai semula meningkat untuk menunjukkan peningkatan jualan sebanyak 0.8% berbanding dengan 0.6% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Pakar ekonomi yang dicatat oleh Reuters telah meramalkan jualan runcit meningkat sebanyak 0.3%. Jualan runcit utamanya adalah barang dan tidak diselaraskan dengan inflasi. Kenaikan ini juga mendapat manfaat daripada harga petrol yang lebih tinggi, yang meningkatkan penerimaan di stesen perkhidmatan.

Walaupun ekonomi menunjukkan daya ketahanan, tekanan sedang meningkat untuk pengguna. Kadar faedah yang lebih tinggi oleh the Fed untuk menangani inflasi telah mendorong kadar kelewatan kad kredit ke paras tertinggi dalam 11 tahun. Pengguna semakin bergantung pada kad kredit untuk membiayai pembelian. Berjuta-juta orang Amerika mula membayar semula pinjaman pelajaran pada Oktober, yang dianggarkan oleh ekonomi setara dengan kira-kira $70 bilion, atau kira-kira 0.3% daripada pendapatan peribadi yang boleh digunakan.

Namun begitu, perbelanjaan pengguna terus didorong oleh pasaran tenaga kerja yang kukuh, dengan ekonomi mencipta 336,000 pekerjaan pada bulan September. Simpanan berlebihan yang terkumpul semasa pandemik Covid-19 masih lebih tinggi daripada yang dianggarkan sebelum ini.

Tanpa mengambil kira jualan kenderaan, petrol, bahan binaan dan perkhidmatan makanan, jualan runcit meningkat sebanyak 0.6% pada bulan September. Data untuk bulan Ogos telah dinilai semula menunjukkan peningkatan jualan runcit asas ini sebanyak 0.2% berbanding dengan 0.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Jualan runcit asas ini mempunyai keterkaitan yang paling tinggi dengan komponen perbelanjaan pengguna dalam KDNK. Perbelanjaan pengguna dijangka telah meningkat pada suku ketiga, rentetan lonjakan pada bulan Julai. Perbelanjaan ke atas perkhidmatan juga masih kukuh, yang sepatutnya meningkatkan penggunaan secara keseluruhan.

Anggaran pertumbuhan KDNK untuk suku ketiga pada masa ini adalah sebanyak kadar tahunan 5.1%.

Ekonomi berkembang pada kadar 2.1% dalam suku April-Jun, dan terus meningkat walaupun Fed meningkatkan kadar faedah semalaman asasnya sebanyak 525 mata asas sejak Mac 2022 kepada julat semasa 5.25%-5.50%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat