Jumlah Aliran Keluar Produk Pelaburan Bitcoin (BTC) Cecah $141 Juta!

1,608

Rekod terbaru daripada firma analitik, CoinShares membuktikan para pelabur institusi semakin tidak yakin dengan prestasi Bitcoin (BTC).

Rekod aliran keluar produk pelaburan BTC dilaporkan meningkat kepada sebanyak $141 juta pada minggu lalu.

Pada masa yang sama, jumlah perdagangan bagi produk BTC turut susut mendadak, 62% pada minggu pertama Jun berbanding rekod purata mingguan pada Mei.

Bagaimanapun, CoinShares menekankan bahawa rekod aliran keluar tersebut mewakili kurang 1/10 daripada aliran masuk bagi 2021.

Produk pelaburan BTC menyaksikan aliran masuk lebih $4.2 bilion sejak awal 2021. Ini bermakna, Bitcoin mewakili 65.9% daripada keseluruhan dana yang terkunci dalam produk pelaburan kripto.

Manakala Ethereum menerima aliran masuk berjumlah $33 juta sejak minggu lalu, menunjukkan minat yang tinggi dalam kalangan pelabur institusi. Direkod Ether mewakili lebih 26.8% daripada keseluruhan aset bawah pengurusan (AUM) terkunci dalam produk pelaburan kripto.

Selain Ethereum, pelabur juga turut menyasarkan produk pelaburan Ripple (XRP) dan Cardano (ADA).

XRP misalnya menyaksikan aliran masuk berjumlah $7 juta, satu rekod tertinggi sejak April. Manakala ADA mencatatkan aliran masuk sebanyak $4.5 juta.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat