Jumlah Tuntutan Pengangguran Kekal Jatuh Pada Minggu Lalu, Ekonomi A.S Tidak Berada Dalam Kemelesetan?

636

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran secara tiba-tiba jatuh pada minggu lalu apabila pasaran buruh kekal berdaya tahan walaupun menghadapi masalah yang meningkat akibat kenaikan kadar faedah yang berterusan oleh Rizab Persekutuan dan permintaan yang perlahan.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri turun 16,000 kepada 193,000 bagi minggu berakhir 24 September, kata Jabatan Buruh pada Khamis. Data untuk minggu sebelumnya telah disemak untuk menunjukkan 4,000 lebih sedikit permohonan yang difailkan daripada yang dilaporkan sebelum ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters malah telah meramalkan 215,000 permohonan untuk minggu terkini.

Walaupun terdapat laporan mengenai beberapa syarikat memberhentikan pekerja, tuntutan pengangguran kekal pada julat 168,000-252,000 untuk tahun ini. Pakar ekonomi berkata kebanyakan majikan mengalami kesukaran mengambil pekerja pada tahun lalu kerana wabak COVID-19.

Bank pusat A.S. minggu lalu menaikkan kadar faedah dasarnya sebanyak 75 mata asas, kenaikan ketiga berturut-turut daripada saiz itu, dan menandakan peningkatan yang lebih besar akan datang tahun ini. Sejak Mac, Fed telah menaikkan kadar dasarnya daripada hampir sifar kepada julat semasa 3.00% hingga 3.25%.

Terdapat 11.2 juta peluang pekerjaan pada akhir Julai, dengan dua pekerjaan untuk setiap penganggur.

Laporan tuntutan menunjukkan bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan turun 29,000 kepada 1.347 juta pada minggu berakhir 17 September.

Pasaran buruh yang kukuh membantu mengekalkan ekonomi. Walaupun laporan berasingan daripada Jabatan Perdagangan pada Khamis mengesahkan bahawa ekonomi menguncup pada separuh pertama tahun ini, ekonomi dilihat tidak berada dalam kemelesetan, dengan bahagian pendapatan lejar pertumbuhan berkembang sederhana.

Keluaran dalam negara kasar jatuh pada kadar tahunan 0.6% pada suku lepas. Ekonomi menguncup pada kadar 1.6% pada suku pertama.
Kerajaan juga menyemak semula data KDNK dari suku keempat 2016 hingga suku keempat 2021, yang menunjukkan pemulihan ekonomi daripada wabak COVID-19 jauh lebih kuat daripada yang difikirkan pada mulanya.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat