Jumlan Tuntutan Pengangguran Berkurangan, Adakah Pasaran Buruh Kian Pulih?

246

Jumlah rakyat Amerika yang mengemukakan tuntutan baru untuk faedah pengangguran telah mencatat penurunan pada minggu lalu didorong oleh aktiviti ekonomi yang rancak, peningkatan vaksinasi dan pembukaan ekonomi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran adalah sebanyak 444,000 bagi minggu yang berakhir pada 15 Mei berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Tenaga Kerja pada hari Khamis. Ahli ekonomi malah menjangkakan pekerjaan menurun kepada 452,000. Jumlah ini menunjukkan penurunan dari 478,000 minggu sebelumnya.

Walaupun pegawai Rizab Persekutuan terus menekankan perlunya peningkatan yang lebih besar dalam pasaran buruh, jumlah tuntutan menunjukkan bahawa pekerjaan berkembang secara konsisten. Secara keseluruhan sejak pandemik kepada 3.75 juta.

Secara kesimpulannya, jumlah tuntutan pengangguran yang menurun ini telah memberi sedikit keyakinan dari kekecewaan yang mengejutkan pada bulan April di mana gaji bukan pertanian meningkat hanya 266,000 berbanding anggaran  1 juta.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat