Kanada Benarkan Rakyatnya Tanam Pokok Ganja di Rumah

861

Pada pukul 12.01 pagi Rabu waktu Kanada, orang dewasa buat pertama kalinya dibenarkan untuk membawa 30 gram ganja di tempat awam sepertimana yang telah diluluskan oleh Senat Kanada pada bulan Jun yang lepas.

Mereka akan dibenarkan untuk menanam sehingga empat pokok ganja di rumah dan dibenarkan menghasilkan produk untuk kegunaan sendiri.

Kerajaan Kanada menetapkan umur minimum 18 tahun untuk menggunakan, mengeluarkan, dan menjual produk daripada ganja.

“Ayah saya akan menjadi pelanggan pertama dan pelanggan kedua adalah seorang perempuan yang mempunyai beberapa masalah sclerosis,” demikian kata Thomas Clarke yang memiliki lesen pengedaran cannabis.

Kanada adalah negara kedua di dunia yang membenarkan marijuana. Sebelum ini Uruguay adalah negara pertama yang menghalalkan ganja pada Disember 2013.

Walaubagaimanapun, beberapa golongan professional dalam industri kesihatan melahirkan kebimbangan terhadap kesan undang-undang baru itu. Untuk pengetahuan anda, pembelian ganja masih akan dikawal ketat.

Ganja tidak akan dijual di kedai-kedai biasa. Pengguna akan membeli produk tersebut pada peruncit yang berdaftar yang dilesenkan. Kerajaan Kanada juga telah membuat perubahan kepada undang-undang pemanduan sebagai langkah berjaga-jaga kepada pemanduan di bawah pengaruh ganja.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat