Kapal China Ceroboh Perairan Malaysia Sebanyak 89 Kali Dalam Tempoh 4 Tahun!

651

Menurut sebuah laporan, kapal pengawal pantai dan tentera laut China telah memasuki perairan Malaysia di Laut China Selatan sebanyak 89 kali antara 2016 hingga 2019. Meskipun, telah berulang kali dihalau oleh Tentera Laut Diraja Malaysia, mereka seolah-olah tidak gentar sama sekali dan sering menceroboh di perairan tersebut.

Tambahan daripada itu, China dan Amerika Syarikat didakwa berhadapan dengan ketegangan akibat daripada tuntutan Beijing terhadap sebahagian besar Laut China Selatan yang kaya dengan sumber laut dan juga merupakan jalan perdagangan utama.

Bukan itu sahaja! Terdapat beberapa buah negara lain yang turut mengalami nasib yang sama iaitu, Filipina, Brunei, Vietnam dan Taiwan.

Berikutan dengan aktiviti pencerobohan yang dilakukan, Malaysia telah menghantar 6 penunjuk perasaan diplomatik ke China termasuk pada tahun 2017 sebagai tindak balas kepada notis China yang menyatakan tuntutannya kepada South Luconia Shoals, sebuah kawasan penangkapan ikan di luar negeri Sarawak.

Walau bagaimanapun, Kementerian luar China bertindak berdiam diri dan tidak memberikan apa-apa maklum balas terhadap isu tersebut.

Pada tahun ini, perairan Malaysia diceroboh lagi. Sebuah kapal penyelidikan China dilaporan melakukan tinjauan di zon ekonomi eksklusif Malaysia selama 1 bulan berhampiran dengan kapal penerokaan minyak Malaysia.

Pada hari Isnin, Amerika Syarikat telah menolak tuntutan China terhadap sumber offshores di sebahagian besar Laut China Selatan. Sehubungan dengan itu, China mengeluarkan kenyataan bahawa kedudukan Amerika Syarikat bakal menimbulkan ketegangan di rantau ini, sekaligus memberi bayangan bahawa hubungan antara 2 buah negara itu semakin parah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat