Ke Tepi ChatGPT! Google Sedia Lawan Dengan Lancarkan ‘Bard’

192
  • Google sedia lancar Bard pesaing baru ChatGPT
  • Menandakan permulaan perlumbaan AI yang sengit di kalangan Big Tech

Google akhirnya mengumumkan teknologi chatbot yang sedang disediakan untuk ‘melawan’ ChatGPT.

Teknologi yang dipanggil Google Bard AI, dibina pada model kecerdasan buatan LaMDA yang telah dibangunkan oleh Google selama bertahun-tahun.

Pengumuman itu secara tidak langsung menandakan fasa terbaru persaingan sengit di Silicon Valley untuk menjadi syarikat terkemuka dalam pelaksanaan kecerdasan buatan. 

Difahamkan, Bard akan tersedia untuk umum dalam beberapa minggu akan datang, di mana sebelum ia dilancarkan ia telah dibuka untuk ujian oleh pihak yang dipercayai.

Beberapa ciri yang diuji adalah chatbot yang dipanggil Apprentice Bard dan platform carian web yang boleh menyediakan format soalan dan jawapan.

Dalam format semasanya, enjin carian Google hanya membalas kata kunci dengan rentetan pautan yang berkaitan.

Langkah itu dibuat selepas chatbot OpenAI ChatGPT, di mana Microsoft turut bekerjasama sebagai pelabur utama dan pelaksana, mendapat sambutan hangat pada penampilan umumnya pada 30 November 2022.

ChatGPT telah membuka mata ramai orang tentang perkara yang boleh dilakukan oleh AI dan menjadikan pelabur lebih berminat dalam perlumbaan AI Big Tech.

Dengan kehadiran Bard dan kelebihan dimiliki Google, ia bakal menjadi pesaing terbaru buat ChatGPT.

Tidak hanya Google, China juga enggan ketinggalan dalam perlumbaan ini selepas Baidu turut melancarkan teknologi sama yang dinamakan ‘Ernie Bot’.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat