Kehati-hatian Powell Goyahkan US Dolar! Ini Apa Yang Perlu Diketahui ‘Trader’

560

US dolar didagangkan berhampiran paras terendah tiga minggu pada hari Rabu apabila nada berhati-hati daripada Pengerusi Rizab Persekutuan, Jerome Powell, memastikan sentimen risiko terkawal, sementara susut New Zealand jatuh selepas bank pusat negara itu memberi isyarat bahawa ia melihat potensi untuk pengurangan kadar.

Pada hari pertama keterangannya kepada Kongres semalaman, Powell berkata pengurangan kadar tidak sesuai sehingga Fed memperoleh “keyakinan yang lebih besar” bahawa inflasi menuju ke arah sasaran 2%.

Powell mengakui bahawa pasaran buruh, yang merupakan sumber kebimbangan utama bagi penggubal  dasar Fed, sedang menyejuk. “Kami kini menghadapi risiko dua hala”, dan tidak boleh lagi fokus semata-mata pada inflasi, katanya.

Indeks US dolar, yang mengukur mata wang A.S. terhadap enam yang lain termasuk euro dan yen, susut sedikit pada 104.5, selepas mengukuh kira-kira 0.1% pada hari Selasa.Mata wang tersebut menyusut pada hari Isnin ke paras terendah sejak 13 Jun berikutan data gaji A.S. yang tidak dijangka.

Pedagang kini mempunyai sekitar 73% peluang untuk pengurangan kadar menjelang September, menurun daripada 76% sehari sebelumnya, berdasarkan alat CME FedWatch, dengan pengurangan kedua sebahagian besarnya dijangka berlaku pada bulan Disember.

Menjelang CPI, iaitu indikator yang boleh mempengaruhi pemikiran pelabur mengenai jangka masa pengurangan kadar A.S. pertama, pasaran mata wang mungkin akan diniagakan dalam corak perlahan, kata penganalisis.

“Powell sebenarnya tidak memberitahu kami apa-apa yang baru sejujurnya, beliau dilihat agak berhati-hati dan, sekali lagi, mengulang apa yang sudah diberitahunya selepas mesyuarat terakhir,” kata pakar strategi FX Commerzbank, Michael Pfister.

“Pasaran mungkin menanti data CPI, yang  saya rasa adalah satu-satunya tumpuan penting minggu ini.”

Selepas keterangannya kepada Senat, Powell dijadualkan berucap di hadapan Dewan Rakyat pada hari ini.

Euro mengukuh kepada $1.0826, di bawah paras tertinggi satu bulan pada hari Isnin, apabila pelabur bersiap sedia untuk berhadapan kebuntuan politik di Perancis selepas keputusan pilihan raya menunjukkan lonjakan mengejut untuk pakatan kiri tetapi tiada kumpulan yang memenangi majoriti mutlak.

Mata wang tunggal Eropah tertekan pada bulan lalu selepas pilihan raya segera untuk diadakan, tetapi perkembangan tersebut berjaya mengembalikan sebahagian daripada kerugian tersebut, walaupun risiko kebuntuan di parlimen menyebabkan pelabur berhati-hati.

Sementara itu, kiwi adalah yang paling ketinggalan dalam kalangan mata wang utama, susut 0.8% pada $0.6079, berada lebih jauh dari paras tertinggi tiga minggu pada hari Isnin sebanyak $0.6171 selepas Reserve Bank of New Zealand membuka pintu untuk pengurangan kadar sekiranya inflasi perlahan seperti yang dijangka.

RBNZ, yang mengekalkan kadar stabil seperti yang dijangka secara meluas, menyatakan keyakinan bahawa inflasi akan kembali kepada jalur sasarannya tahun ini, mendorong pertaruhan untuk pelonggaran dasar awal.

Pada mesyuarat sebelumnya pada bulan Mei, penggubal dasar telah menandakan potensi untuk kenaikan kadar tambahan.

“Terdapat isyarat keyakinan yang lebih besar bahawa inflasi akan kembali ke sasaran tahun ini,” kata Kyle Rodda, penganalisis pasaran kewangan kanan di Capital.com.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat