Kejatuhan Dalam Jualan Runcit UK Undang Kegusaran Kepada Pentadbiran UK!

174

Peniaga runcit British mengalami penurunan jualan terbesar selama hampir tiga tahun pada Disember, meningkatkan risiko ekonomi tergelincir ke dalam kemelesetan pada hujung tahun lepas, berdasarkan data rasmi yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

Jabatan Statistik Kebangsaan (ONS) memaklumkan orang yang membeli-belah untuk Krismas lebih awal dari biasa, terutamanya untuk makanan yang menyumbang kepada pengecutan jumlah jualan runcit sebanyak 3.2% antara Disember dan November.

Ini adalah penurunan bulanan terbesar sejak Januari 2021 dan meninggalkan tahap jualan pada tahap terendah sejak Mei 2020. Pembacaan ini lebih buruk daripada semua ramalan dalam tinjauan Reuters terhadap ahli ekonomi yang menunjukkan penurunan sebanyak 0.5%.

Perbandingan dengan tahun sebelumnya, jualan runcit tidak termasuk bahan api adalah 2.1% lebih rendah dari segi volume dan meningkat 2.3% dari segi tunai, peningkatan tahunan yang terkecil sejak Disember 2022.

Nilai pound melemah sedikit berbanding dolar AS dan euro dan harga bon kerajaan British meningkat sebagai tindak balas terhadap data tersebut. Saham British meningkat berharap data tersebut dapat mendorong pengurangan kadar faedah lebih awal oleh Bank of England.

Jualan runcit kemungkinan akan mengurangkan 0.04 mata peratus daripada keluaran ekonomi British pada suku keempat, lapor ONS, yang boleh menjadi perbezaan antara bacaan negatif dan bacaan rata untuk ekonomi. Ekonomi UK dilaporkan menyusut 0.1% pada suku ketiga.

Walaupun banyak ahli ekonomi menganggap definisi kemelesetan sebagai dua suku berturut-turut, ia akan mempunyai implikasi politik kepada Perdana Menteri Rishi Sunak dalam tahun pilihan raya.

Menteri Kewangan Jeremy Hunt, berucap di Davos pada hari Khamis, berkata beliau ingin menuju ke arah pengurangan cukai menjelang belanjawan tahunan penting yang diharapkan dapat menghidupkan semula pandangan positif terhadap mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat