Kekhuatiran Pada Kemelesetan, Ini Reaksi Para Pelabur Global Dalam Pasaran Ekuiti!

311

Dana ekuiti global telah menunjukkan aliran pada minggu ini sehingga 29 Jun berikutan kebimbangan kemelesetan ekonomi yang semakin tinggi dengan bank pusat utama kelihatan berminat untuk menaikkan kadar faedah lagi dalam rangka untuk menjinakkan inflasi yang melambung tinggi.

Berdasarkan Refinitiv Lipper, pelabur mengeluarkan dana bon global bernilai $20.79 bilion bersih dalam jualan bersih minggu keempat berturut-turut.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell berkata minggu ini bahawa terdapat risiko kenaikan kadar faedah bank pusat A.S. boleh memperlahankan ekonomi terlalu banyak. Walaubagaimanapun risiko yang lebih besar apabila inflasi kekal meningkat secara berterusan.

Kebimbangan pelabur bertambah buruk apabila bacaan keyakinan pengguna AS, yang jatuh ke paras terendah 16 bulan pada bulan Jun berikutan kebimbangan mengenai inflasi yang tinggi. Dana ekuiti Eropah dan A.S. menyaksikan aliran keluar masing-masing sebanyak $6.46 bilion dan $3.78 bilion, walaupun pelabur membeli dana Asia bernilai $1.64 bilion.

Dalam kalangan sektor pengurus dana, dana kewangan, penjagaan kesihatan, teknologi dan tenaga menyaksikan aliran keluar lebih daripada $500 juta setiap satu. Sementara itu, dana bon merekodkan aliran keluar mingguan sebanyak $20.79 bilion kerana jualan berterusan untuk minggu keempat.

Pelabur global menurunkan dana jangka pendek dan sederhana sebanyak $7.51 bilion dalam jualan bersih minggu ke-25 berturut-turut mereka. Dana hasil yang tinggi juga mencatatkan aliran keluar bernilai $3.44 bilion tetapi dana kerajaan menarik aliran masuk bernilai $662 juta. Dana pasaran wang juga mencatatkan aliran keluar, kehilangan $23.55 bilion apabila pelabur membawa keluar untuk minggu ketiga berturut-turut.

Disisi lain, dana komoditi menunjukkan pelabur mengeluarkan $1.42 bilion, paling banyak dalam tempoh enam minggu, daripada dana logam berharga manakala dana tenaga menyaksikan aliran keluar sebanyak 256 juta, jualan bersih pertama dalam tempoh empat minggu.

Analisis terhadap 24,326 dana pasaran berkembang mendapati bahawa dana ekuiti telah menunjukkan aliran masuk $509 juta, menandakan aliran masuk mingguan kedua tetapi dana bon menghadapi aliran keluar $3.51 bilion untuk minggu ketiga.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat