Kemusnahan Empangan Besar Ukraine, Adakah Rusia Dalangnya?

748

Sebuah empangan besar dan loji hidro-elektrik di selatan Ukraine yang diduduki Rusia telah runtuh pada hari Selasa, di mana kedua-dua pihak saling menyalahkan antara satu sama lain atas kemusnahan itu.

Hal ini telah menimbulkan kebimbangan terhadap keselamatan, bekalan air dan loji kuasa nuklear terbesar di Eropah yang menerima air penyejuk daripada empangan tersebut.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky telah mengutuk serangan ke atas empangan Nova Kakhovka sebagai bencana alam sekitar buatan manusia terbesar di Eropah dalam beberapa dekad.

Sementara Rusia pula menafikan tuduhan itu dan mengatakan Kyiv sengaja mensabotaj empangan itu untuk mengalihkan perhatian daripada serangan balasnya.

Rentetan daripada insiden itu, beribu-ribu penduduk telah dipindahkan oleh pasukan keselamatan dengan sekurang-kurangnya 80 buah bandar dan kampung berisiko dilanda banjir.

Oleksiy Kuleba, timbalan ketua pejabat presiden Ukraine, berkata kemusnahan empangan itu akan menyebabkan masalah besar dan bencana ekologi.

Empangan di Nova Kakhovka sangat penting kerana ia membekal keperluan air kepada petani dan penduduk serta loji kuasa nuklear Zaporizhzhia serta saluran penting yang membawa air ke Crimea yang diduduki Rusia.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat