Keyakinan Pengguna A.S Merosot Pada Jun! Apa Yang Berlaku?

305

Keyakinan pengguna AS sedikit merosot pada bulan Jun di tengah kebimbangan mengenai prospek ekonomi, tetapi isi rumah tetap optimis mengenai pasaran buruh dan jangkaan inflasi mereka untuk tahun hadapan bertambah baik sedikit, menurut satu tinjauan yang dikeluarkan pada hari Selasa.

The Conference Board memaklumkan bahawa indeks keyakinan penggunanya menurun kepada 100.4 bulan ini daripada 101.3 yang disemak turun pada bulan Mei. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan indeks akan jatuh kepada 100.0 daripada 102.0 yang dilaporkan sebelumnya.

“Keyakinan menurun pada bulan Jun tetapi kekal dalam julat kecil yang sama yang dicatat sepanjang dua tahun yang lalu, kerana kekuatan dalam pasaran buruh semasa terus mengatasi kebimbangan mengenai masa hadapan,” kata Dana Peterson, ketua ahli ekonomi di Conference Board. “Namun, jika kelemahan ketara dalam pasaran buruh muncul, keyakinan boleh merosot .”

Jangkaan inflasi 12 bulan pengguna jatuh kepada 5.3% daripada 5.4% pada bulan Mei.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat