Korea Selatan Buat “U-Turn” Dalam Cukai Kripto, Adakah Ini Satu Berita Baik Kepada Pasaran Kripto?

518

Kerajaan Korea Selatan akhirnya mengambil keputusan yang sedikit sebanyak telah memberi kelegaan dalam komuniti kripto. Korea Selatan memilih untuk menangguhkan cukai terhadap keuntungan kripto. Dalam perbahasan terbaru, parlimen meluluskan rang undang-undang pada hari Selasa untuk menolak semula pelaksanaan percukaian kripto dengan menangguhkan kepada tahun Januari 2023.

Sebelum ini Korea Selatan berhasrat untuk mengenakan cukai 20% ke atas keuntungan kripto yang lebih daripada 2.5 juta setiap tahun. Sejak ia mula dicadangkan, ia telah menghadirkan reaksi yang bercampur dalam kalangan pasaran. Sebahagian berpendapat bahawa ia akan memberi manfaat kepada sektor itu, manakala sebahagian yang lain melihatnya sebagai satu bebanan.

Pada awal April tahun ini, menteri kewangan Hong Nam-ki telah mendakwa bahawa cukai kripto tidak dapat dielakkan dan menolak sebarang kemungkinan penangguhan. Walaubagaiamanapun, hal tersebut dilihat tidak tercapai.

Kim Young-jin, Pengerusi Jawatankuasa Cukai percaya mengenakan cukai ke atas pasaran kripto tanpa panduan yang jelas daripada kerajaan bukanlah idea yang baik.

Korea Selatan sejak beberapa tahun lalu telah muncul sebagai salah satu negara terkehadapan dalam ingin mengawalselia pasaran kripto. Negara itu baru-baru ini telah melaksanakan peraturan Anti Pengubahan Wang Haram (AML) baharu, yang membawa kepada sebahagian bursa kripto bersaiz kecil dan sederhana terpaksa membungkus perniagaan mereka.

Peraturan baharu itu melaksanakan peraturan KYC yang ketat dan melarang sebarang bentuk perdagangan bayangan. Pertukaran kripto diperlukan untuk bekerjasama dengan bank tempatan dan membina akaun bank sebenar untuk pedagang, yang hanya berjaya dicapai oleh beberapa bursa kripto besar menjelang akhir tarikh akhir pada bulan September.

Percukaian kripto telah menjadi salah satu peraturan yang paling diperkatakan hari ini, di mana beberapa negara seperti Korea Selatan telah merumuskan peraturan percukaian kripto baharu manakala sebilangan negara lain sedang merancang untuk mengenakan cukai di bawah peraturan sedia ada.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat