Malaysia Catat Pertumbuhan Ekonomi 5.6% Lebih Dari Jangkaan Pada Suku Pertama

79

Ekonomi Malaysia berkembang lebih pantas pada suku pertama tahun 2017 di paras 5.6% lebih dari jangkaan pasaran dengan pertumbuhan 4.8% yang didorong oleh sektor pembuatan dan perkhidmatan.

BNM berkata pertumbuhan dari segi perbelanjaan disokong oleh peningkatan dalam penggunaan swasta yang naik 6.6%, pelaburan 12% dan eksport 9.8%.

Manakala inflasi pada suku pertama naik 4.3% di mana Bank Negara menjelaskan persepsi orang awam tentang inflasi sebenar adalah tinggi disebabkan pengalaman peribadi mereka.

“Semua sektor dari segi pengeluaran menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan kecuali sektor cari gali dan kuari. Sektor perkhidmatan, pembuatan dan pertanian adalah pemacu utama kepada ekonomi Malaysia.

Sektor perkhidmatan merekod pertumbuhan 5.8% yang terpantas berbanding suku keempat 2016 yang disokong oleh dagangan runcit. Sektor pembuatan pula meningkat 5.6% lebih tinggi dari 4.7% yang direkod pada suku keempat 2016.

Sektor pertanian pula melonjak semula kepada 8.3% pada suku pertama selepas merekod kemelesetan 2.5% pada suku sebelum itu. Ia banyak disumbangkan oleh industri minyak sawit yang melonjak 17.7% berbanding suku sebelum yang meleset 7.2%.

Manakala sektor pembinaan pula merekodkan kenaikan 6.5% yang didorong oleh aktiviti dalam kejuruteraan awam dan pembinaan perumahan. Sektor cari gali dan kuari pula naik 1.6% berikutan pengeluaran perlahan dalam minyak mentah dan gas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat