Mampukah Harga BTC Bertahan Pada Hujung Minggu Ini?

1,374

Mengikut kebiasaanya pasaran kripto acap kali berhadapan dengan penurunan harga pada hujung minggu dan ditambah pula terdapat tanda-tanda penjualan. Nilai pasaran kripto telah jatuh di bawah nilai $1.4 trillion ketika Bitcoin dan kripto lain hanya mampu menunjukkan kenaikan yang sedikit untuk segelintirnya.

Penganalisis pasaran kebanyakkan percaya bahawa antara faktor corak penjualan pada hujung minggu adalah disebabkan tiada dagangan dari perbankan dan institusi kewangan. Hal ini menghadkan pedagang daripada menambahkan lebih banyak wang tunai ke akaun mereka dan akibatnya jumlah perdagangan yang rendah pada hujung minggu. Jumlah dagangan yang rendah sering mendorong penjualan dan kemudian mula melonjak kembali apabila pasaran Asia dibuka.

Selain itu, perdagangan margin pada hujung minggu juga merupakan salah satu sebab utama di sebalik perubahan harga pasaran di mana pelabur meminjam wang dari bursa untuk berdagang dengan leveraj yang tinggi. Sekiranya harga aset kripto jatuh di bawah margin, bursa harus menjual aset kripto pelabur yang gagal membayar balik pinjaman. Ini memberi tekanan penjualan tambahan yang menyebabkan turun naik hujung minggu.

Menambah kerisauan, minggu ini sentimen negatif dilihat lebih dominan dalam pasaran, yang kebanyakkan daripada China dan juga isu operasi Binance. Ia bergantung sama ada Bitcoin dan altcoin utama mampu mengekalkan tahap sokongan utama atau merosot lebih lanjut.

Pasaran kripto kehilangan jumlah gabungan $ 120 bilion selama dua hari terakhir ketika penjualan berterusan di kalangan pelabur. Harga Bitcoin (BTC) jatuh di bawah sokongan $ 33,000 dan pada masa ini, ia telah mampu untuk naik sedikit dengan diperdagangkan pada $ $33,208.99.

Bitcoin berjaya menembusi rintangan utama $ 36,000 pada hujung minggu lalu namun gagal mempertahankannya dan kemudian merosot di bawah $ 35,000.

Selama 24 jam terakhir, Ethereum telah kehilangan 1.03%, Cardano turun 0.05%, harga Ripple pula naik 0.64%, Binance Coin mencatatkan penurunan 0.77% sementara Dogecoin telah meningkat 4.33%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat