Mampukah Malaysia Menuju Fasa 2 PPN Dengan Segera?

260

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menunjukkan bahawa seluruh Malaysia berkemungkinan bakal muncul Tahap Dua Pelan Pemulihan Nasional (PPN) pada awal Ogos.

Kenyaatan beliau disokong berikutan prestasi Program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK) untuk kadar individu yang telah menerima dua dos suntikan vaksin telah melangkaui lebih 10% seperti yang direncanakan.

Perkembangan ini diperlukan jangka waktu untuk negara ini berada di landasan yang tepat dalam proses melangkah dari Tahap Satu ke Tahap Dua PPN.

“Indikator ini sejajar dengan Rancangan Pemulihan Nasional yang diharapkan untuk menggapai 10% kadar vaksinasi dari populasi menjelang akhir bulan Julai”.

Ismail Sabri juga menunjukkan bahawa berkembang maju terus berterusan, tidak mustahil untuk negara ini Tahap Dua pada awal bulan Ogos.

Berdasarkan data PICK, individu yang telah menyelesaikan dua dos suntikan vaksin telah mencapai 11.8% pada 13 Julai.

Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang telah berpindah ke Fasa Dua PPN pada 5 Julai dan dituruti oleh Pulau Pinang pada 7 Julai, Sabah (10 Julai) dan Sarawak pada semalam (14 Julai).

Setiap negeri perlu ada tiga petunjuk utama untuk proses peralihan fasa.

Tiga petunjuk untuk membuka ke Fasa Kedua adalah jumlah kes harian Covid-19 menurun ke bawah paras 4.000, kadar penggunaan anak di unit rawatan rapi (ICU) berada pada tahap sederhana dan kadar penerimaan dua dos suntikan vaksin perbezaan-10% populasi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat