Mata Wang GBP Mengganas! BoE Ambil Keputusan Sesuai Jangkaan

340

Bank of England telah menetapkan kadar faedahnya tidak berubah pada 5.25% kerana inflasi terus merosot dari tahap tertinggi dalam sejarah.

Langkah ini dijangka secara meluas oleh pakar ekonomi, bahawa kadar faedah UK akan kekal pada tahap tertinggi dalam 15 tahun.Ini adalah kali kedua sejak September BoE memutuskan untuk tidak menaikkan kadar faedah.

Inflasi telah merosot daripada angka dua digit dan pada bulan September dimana inflasi adalah 6.7% dalam tempoh setahun, tidak berubah daripada bulan sebelumnya, tetapi jauh lebih tinggi daripada ekonomi G7 lain.

Penganalisis meramalkan bahawa fasa peningkatan sudah berakhir, walaupun inflasi masih lebih daripada tiga kali ganda sasaran Bank of England sebanyak 2%.

“Kenaikan hasil bon antarabangsa dan kebimbangan geopolitik (tanpa mengira impak potensi terhadap harga tenaga yang terakhir) juga menunjukkan menentang kadar yang lebih tinggi,” kata George Buckley, Pakar Ekonomi Utama UK dan Euro Area di Nomura.

Beberapa pakar lain berpendapat BoE seharusnya mula mengurangkan kadar pinjamannya untuk membantu ekonomi UK, terutama dalam menghadapi ancaman stagflasi.

“Terdapat bukti yang meningkat bahawa dasar monetari UK terlalu ketat boleh membawa kepada deflasi harga dalam beberapa tahun dan kemungkinan kemelesetan pada masa yang lebih awal. Bank of England sepatutnya bertindak sekarang dengan menurunkan kadar faedah,” kata Trevor Williams dari Institut Fikir IEA.

Pulangan bon kerajaan dua tahun British jatuh lebih daripada 10 mata asas ke tahap terendah sejak Jun. Pulangan pasaran bon jangka pendek lebih sensitif terhadap pergerakan kadar faedah.

Bank pusat lain juga telah memutuskan untuk mengekalkan kadar, seperti Rizab Persekutuan dan Bank Pusat Eropah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat