Mata Wang GBP Terkulai! BoE Ambil Keputusan Mengejutkan

545

Bank England pada hari Khamis mengakhiri siri kenaikan kadar faedah selepas menaikkan kadar 14 kali berturut-turut berikutan data baru menunjukkan inflasi kini berjalan di bawah jangkaan.

Bank tersebut telah secara konsisten menaikkan kadar sejak Disember 2021 dalam usaha untuk mengawal inflasi, meningkatkan kadar dasar utama dari 0.1% kepada 5.25% pada bulan Ogos, mencapai tahap tertinggi dalam 15 tahun. Kadar kini tidak berubah pada bulan September.

Pelabur pada hari Rabu meningkatkan pertaruhan bahawa BoE akan menangguhkan lingkaran kenaikan kadar faedahnya selepas inflasi di UK turun secara signifikan daripada jangkaan untuk bulan Ogos.

Kenaikan tahunan dalam indeks harga pengguna utama turun kepada 6.7% daripada 6.8% pada bulan Julai, menentang ramalan konsensus yang menjangkakan ia akan meningkat kepada 7%, kerana penurunan harga makanan dan penginapan. CPI teras yang mengecualikan harga makanan, tenaga, alkohol dan tembakau yang volatile, turun kepada 6.2% daripada 6.9% pada bulan Julai.

Pada awalnya, pasaran berbelah bahagi dengan 50-50 sama ada BoE akan menangguhkan atau memilih kenaikan sebanyak 25 mata asas lagi, menurut data LSEG, sebelum beralih kepada 60-40 mendukung kenaikan dalam masa satu jam sebelum keputusan.

Bank of England tersepit dalam dilema antara mengembalikan inflasi ke paras yang wajar dan memecahkan ekonomi yang sejauh ini kukuh ke dalam kemelesetan. KDNK UK menyusut sebanyak 0.5% pada bulan Julai, sementara beberapa syarikat British mengeluarkan amaran mengenai kemerosotan keuntungan pada hari Selasa.

Bank Pusat AS pada hari Khamis mengekalkan kadar faedah pada tahap semasa tetapi menunjukkan bahawa ia masih mengharapkan satu lagi kenaikan sebelum akhir tahun, bersama dengan pemotongan yang lebih sedikit pada tahun 2024 daripada yang dijangkakan sebelum ini.

Matawang pound menyusut berbanding US dolar dengan penyusutan 0.62% kepada paras dagangan 1.2260.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat