Maybank Terus Kekalkan Saranan ‘Beli’ Untuk Astro Malaysia

3,159

Penyelidikan Maybank Investment Bank membeli di Astro Malaysia yang berdasarkan kepada aliran tunai diskaun (DCP) pada saham Astro sebanyak dua peratus kepada RM1.36.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, pendapatan Astro terus menyusut sebanyak 26% kepada RM3.2 bilion berbanding paras RM4.4 bilion yang pernah direkod pada lima tahun lalu.

Penyusutan itu didorong oleh aspek yang mana banyak orang Malaysia kompilasi ini mula membeli kotak TV dengan kandungan cetak rompak lalu kemudiannya menamatkan saluran ASTRO mereka.

Meneliti keputusan Makhamah Tinggi Harta Intelek Kuala Lumpur pada 24 Mei menunjukkan bahawa penjualan kotak TV yang menggunakan isi cetak rompak adalah salah disisi undang-undang.

Susulan itu, ia terus memberi perhatian kepada Maybank bahawa itu mungkin berpotensi sebagai titik tolak yang positif bagi Astro.

Astro juga terus melakukan langkah dalam mendekati platform e-dagang dan media sosial untuk menamatkan penjualan kotak TV dengan kandungan cetak rompak dengan harapan agar rakyat Malaysia melanggan semula saluran Astro.

Selain itu, Astro juga menganggarkan bahawa dengan setiap RM100 juta hasil langganan TV yang diperoleh, ia akan memberikan manfaat bersih kepada Astro sekitar RM51 juta dan 10 sen kepada TP yang berasaskan DCF.

Menerusi aspek tersebut, Astro telah meningkatkan taraf perkhidmatannya sejak tiga bulan yang terakhir dengan mengumumkan kerjasama dengan pengendali video langganan antarabangsa (SVOD), Disney + Hotstar dan Netflix.

Astro juga telah melancarkan produk SVOD tersendiri yang digunakan sebagai Sooka dan akan menyasarkan kepada milenium Melayu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat