MicroStrategy Borong Lagi BTC, Petanda Apakah Ini?

433

Bitcoin mengalami penurunan seketika di bawah paras $26,000 semalam, namun segera pulih selepas berita mengenai pembelian BTC terkini oleh MicroStrategy.Kebanyakan altcoin pula menunjukkan keuntungan kecil hari ini, dengan XRP mengukuh sebanyak 2% dan kembali mencecah $0.5.

Pada minggu yang lalu adalah lebih menggalakkan bagi pemegang BTC kerana aset ini telah mencapai paras tertinggi dalam tempoh 20 hari pada paras $27,500 yang dikecapi pada hari Selasa. Walaupun berjaya mengekalkan kedudukan berhampiran tahap tersebut pada hari Rabu, BTC mula mengalami penurunan nilai dengan pesat pada hujung minggu perdagangan, terutamanya selepas mesyuarat FOMC terkini oleh the Fed.

Penurunan ini membawa kepada harga jatuh ke paras $26,400. Walau bagaimanapun, harga BTC berada dalam kestabilan yang dijangkakan sepanjang hujung minggu tersebut dengan berada di sekitar $26,600. Waima begitu, permulaan minggu ini  bermula dengan sentimen negatif ketika berita penurunan harga dipaparkan, menjadikan mata wang kripto ini menyentuh paras terendah dalam tempoh 12 hari, iaitu sedikit melebihi $26,000.

Walaupun demikian, berita tentang pengumpulan BTC terbaru oleh MicroStrategy telah memberikan reaksi yang baik kepada mata wang kripto ini, sehingga mendorong lonjakan beberapa ratus dolar.Walaupun gagal untuk mengekalkan prestasinya, harga Bitcoin masih kekal di atas paras $26,000. Modal pasaran telah kembali melepasi tahap $510 bilion, dan dominasinya ke atas altcoin berada pada tahap 48.9%.

Kebanyakan altcoin mengalami kerugian kecil semalam, tetapi keadaannya berbeza pada hari ini. Ethereum, Cardano, Binance Coin, Dogecoin, Tron, Polygon, dan LEO adalah di dalam zon hijau, meskipun dengan peningkatan yang sederhana. Ripple telah menambah nilai sebanyak 2% dan kembali ke paras $0.5. Keuntungan yang lebih besar juga diperoleh oleh Bitcoin Cash (3.6%) dan Chainlink (3%).

Disisi lain telah timbul ura-ura bahawa ramai dalam kalangan pemain industri kripto di A.S mula mencari tapak baru terutamanya di Eropah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat