MicroStrategy Ingin Jual 242K BTC, Adakah Ia Benar-Benar Berlaku Atau Suatu ‘FUD’?

908

Harapan pasaran dilihat kembali bangkit apabila harga Bitcoin mula pulih dari kejatuhan ke paras dagangan $18k pada 2 minggu lalu. Namun begitu pada minggu lalu, harapan itu kian kendur dengan terbitnya laporan bahawa Tesla mula menjual pegangan BTC mereka.

Harga Bitcoin didagangkan sekitar paras $20K sejak pertengahan Jun. Pasaran memerhati dengan teliti untuk melihat apa yang akan dilakukan oleh kelompok ‘Whale’. Pada minggu lalu, Tesla melaporkan bahawa pihak mereka menjual 75% daripada pegangan bitcoin mereka pada hari Rabu yang lalu. Rentetan itu, pasaran mula menjadi khuatir dan mula mengurangkan pegangan mereka.

Dalam panggilan pendapatan hari Rabu, Elon Musk berkata:

“Sebab kami menjual sekumpulan pegangan bitcoin kami adalah kerana kami tidak pasti bila sekatan Covid di China akan berkurangan jadi penting bagi kami untuk meningkatkan kedudukan tunai kami.”

Meningkatkan lagi kebimbangan pasaran adalah terdapat perpindahan sehingga 242k BTC dari wallet ke Coinbase. Jumlah tersebut menelan lebih daripada $5.4 bilion nilai kripto pada harga pertukaran hari ini. Ia adalah alamat ketiga terkaya blockchain. Ramai berspekulasi bahawa ia adalah ‘Wallet’ MicroStrategy.

Selepas Tesla baru-baru ini menjual sebahagian besar pegangannya, terdapat beberapa kebimbangan dalam komuniti kripto bahawa MicroStrategy akan mengikut jejak langkah tersebut. Walaubagaimanapun, penyelidik blockchain Jarvis Labskurang bersetuju bahawa ia adalah MicroStrategy.

Jarvis Labs juga menegaskan bahawa wallet ini telah terkumpul sejak 2019. MSTR tidak membuat pembelian BTC pertamanya sehingga 2020, berdasarkan pendedahan kewangan kawal selia yang diperlukan oleh persekutuan.

Sangat tidak mungkin syarikat itu tidak melaporkan dengan telus kepada SEC dan pelabur mengenai kunci kira-kiranya.

Ketua Pegawai Eksekutif CryptoQuant Ki Young Ju juga ragu-ragu bahawa ‘wallet’ tersebut milik MicroStrategy yang berpendapat pemindahan itu menanggung semua kesan pemindahan dalaman, bukan pemindahan pengguna ke pertukaran. Dan dia fikir alamat itu milik Gemini, bukan Microstrategy atau Coinbase. Ketua Pegawai Eksekutif CryptoQuant membuat kesimpulan, “Ini adalah FUD.”

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat