Minit Mesyuarat FOMC Jadi Tumpuan! Ini Apa Yang Berlaku Dalam Pasaran Mata Wang

659

Yen terus kukuh berbanding US dolar untuk sesi keempat berturut-turut pada hari Selasa apabila pelabur menyusun strategi mengenai kemungkinan Bank of Japan akan melonggarkan dasar monetari pada tahun hadapan. Disisi lain, Federal Reserve Amerika Syarikat pula dijangka akan melonggarkan dasarnya.

Turut memberi tekanan kepada US dolar dan mendorong pengukuhan mata wang yen. US dolar telah mencatat paras terendah sejak pertengahan September pada 147.16 yen dan terakhir turun 0.53% pada 147.6. Secara lebih meluas, indeks US dolar, penunjuk prestasi US dolar berbanding enam mata wang lain, merosot ke paras terendah sejak akhir Ogos pada 103.17 dan terakhir melemah 0.16% pada 103.15.

“Pasaran semakin optimis dan momentum sedang berkembang, mengenai keupayaan Bank of Japan untuk keluar dari dasar monetari sangat longgar yang dijangka pada tahun hadapan. Secara tidak langsung ini mengakhiri kadar faedah negatif,” kata Jane Foley, Ketua Strategi FX di Rabobank.

Foley mengatakan penurunan tajam dalam US dolar juga mendorong pelabur untuk mengalihkan sebahagian daripada dagangan mereka terhadap yen. Yuan pula disisi lain mencapai paras tertinggi hampir empat bulan pada 7.13 berbanding US dolar dan terakhir berada pada 7.138.

“Kami fikir lonjakan besar dalam yuan China adalah pendorong utama yen yang lebih kuat minggu ini” kata Simon Harvey, Ketua Analisis FX di Monex Europe.

Euro mencapai paras tertinggi sejak pertengahan Ogos pada $1.0966 pada hari Selasa dan terakhir sedikit lebih tinggi pada $1.0944. Sterling naik 0.26% pada $1.2538, selepas mencapai paras tertinggi dua bulan pada $1.2554. Pada hari Isnin, Ketua Bank of England, Andrew Bailey, berkata bahawa “masih terlalu awal untuk memikirkan tentang pengurangan kadar” di Britain.

Hasil bon Amerika Syarikat telah merudum apabila pelabur menjangkakan bahawa Federal Reserve akan mengurangkan kadar faedah pada tahun depan, selepas perkembangan yang perlahan dalam inflasi AS pada Oktober.

Hasil bon Amerika Syarikat jangka masa 10 tahun adalah dalam proses jatuh untuk sesi keempat berturut-turut pada hari Selasa kepada 4.39%, selepas jatuh pada hari Isnin selepas lelongan kukuh bon 20 tahun. Ia mencapai paras tertinggi dalam 16 tahun lebih dari 5% pada Oktober.

Pasaran kini memberi tumpuan pada minit mesyuarat terakhir Fed dan turut menjadi tumpuan utama hari ini ialah ucapan Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat