Minyak Mentah Catat Kenaikan Berturut-Turut, Permintaan Bertambah Baik

129

Niaga hadapan minyak mentah sedikit berubah pada hari Jumaat selepas ia meningkat untuk minggu kedua-dua berturut di tengah-tengah permintaan yang bertambah baik dan kejatuhan inventori minyak AS yang merupakan pengguna minyak terbesar dunia.

Minyak mentah Brent susut 18 sen kepada $85.53 per tong selepas meningkat 0.8% pada sesi sebelumnya. Minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS bagi Ogos turun 14 sen kepada $81.15 per tong daripada sebelumnya $82.17.

Peningkatan permintaan bermusim seperti yang ditunjukkan oleh data EIA memaparkan konflik antara Israel dan Hizbullah serta musim taufan mampu  mengekalkan kekuatan harganya sehingga musim panas.

Data kerajaan AS yang dikeluarkan pada Khamis menunjukkan jumlah produk yang dibekalkan dalam permintaan minyak negara meningkat sebanyak 1.9 juta tong sehari pada minggu lepas.

Laporan Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) menunjukkan pengeluaran stok minyak mentah AS sebanyak 2.5 juta tong meningkat pada minggu ini kepada 457.1 juta tong berbanding jangkaan pasaran.

Inventori petrol turun sebanyak 2.3 juta tong kepada 231.2 juta tong berbanding ramalan untuk pembinaan 600,000 tong.​ Prospek permintaan di tempat lain turut membantu menaikkan harga.

Data yang dikeluarkan pada Jumaat menunjukkan harga pengguna teras Jepun pada Mei meningkat 2.5% daripada tahun sebelumnya. Ia berkembang dari bulan sebelumnya dan memastikan bank pusat negara itu berada di landasan untuk menaikkan kadar faedah pada bulan-bulan akan datang.

Harga minyak mentah kini bertahan berdasarkan data ekonomi AS berkenaan penetapan dasar monetari. Laporan ekonomi terkini menyebabkan Federal Reserve (Fed) mengekalkan kadar faedah bagi mengehadkan pertumbuhan ekonomi dan permintaan minyak.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat