Minyak Mentah Kekalkan Rentak Kenaikan Sepanjang 4 Minggu Berturut-Turut!

132

Harga minyak mempertahankan puncak harganya dalam landasan kenaikan untuk minggu keempat berturut-turut dan menghampiri paras tertinggi sejak penghujung April. Ia hasil dorongan permintaan bahan api yang meningkat pada musim panas dan kebimbangan beberapa tapak bekalan.

Niaga hadapan minyak mentah Brent yang telah meningkat 7% sejak empat minggu lepas kepada $87.12 per tong. Manakala, West Texas Intermediate (WTI) pula meningkat 9% sejak awal Jun kepada $84.11 per tong.

Minyak meningkat pada minggu ini berikutan jangkaan permintaan musim panas yang kukuh di Amerika Syarikat sebagai pengguna minyak pengguna dunia.

Pentadbiran Maklumat Tenaga AS (EIA) melaporkan inventori kepada 12.2 juta tong besar-besaran pada minggu lepas berbanding jangkaan penganalisis iaitu sebanyak 700,000 tong.

Data A.S. pada hari Rabu menunjukkan bahawa permohonan kali pertama untuk faedah pengangguran meningkat minggu lalu manakala jumlah pengangguran juga meningkat.

Ini berpotensi mempercepatkan pemotongan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed) dan menyokong pasaran minyak.

Dari segi bekalan, pengeluar minyak Rusia Rosneft dan Lukoil membuka tab baharu akan mengurangkan eksport minyak secara mendadak daripada hasil pelabuhan Laut Hitam Novorossiisk pada bulan Julai.

Sementara itu, Aramco dari Arab Saudi mengurangkan harga minyak mentah Arab Light yang dipasarkan ke Asia pada Ogos kepada $1.80 per tong.

Para pelabur kini akan menumpukan perhatian mereka pada konflik Gaza, pilihan raya Perancis dan United Kingdom.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat