Nancy Pelosi Tampil Dengan Pakej Rangsangan Baru, Cadangan Trump Sengaja Ditolak?

592

Ketika rangsangan ekonomi Presiden AS Donald Trump menemui jalan buntu disebabkan gagal memperoleh kelulusan daripada Senat, Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi pula melancarkan pakej rangsangannya sendiri untuk menangani kesan COVID-19.

Berikut merupakan rangkuman yang terkandung dalam pakej rangsangan Pelosi:

  • Pembayaran langsung kepada individu $ 1,500 dan sehingga $ 7,500 untuk keluarga.
  • Tiada kos perkongsian untuk vaksin dan rawatan coronavirus, termasuk untuk yang tidak diinsuranskan.
  • $ 500 bilion dalam geran dan pinjaman tanpa faedah kepada perniagaan kecil.
  • Mengukuhkan insurans pengangguran, dengan $ 600 seminggu untuk orang yang terjejas oleh coronavirus dan layak mendapat manfaat pengangguran.
  • $ 150 bilion dalam pembiayaan untuk hospital, pusat kesihatan komuniti dan program kesihatan kerajaan.
  • $ 60 bilion dalam pembiayaan untuk sekolah dan universiti, serta pelepasan hutang pelajar.
  • Lebih banyak pembiayaan untuk Program Bantuan Pemakanan Tambahan dan program bantuan makanan lain.
  • $ 4 bilion dalam geran pilihan raya negeri dan kebenaran pengundian awal 15 hari, serta kelonggaran untuk tidak hadir mengundi kerana bimbang akan dijangkiti COVID-19.

Perundangan Pelosi nampaknya mempunyai matlamat yang lebih kurang sama dengan cadangan diusulkan oleh pentadbiran Trump, tetapi masih berbeza dari segi penstrukturan.

Terdahulu, pakej rangsangan yang bernilai lebih $1 trilion oleh pentadbiran Trump telah ditolak oleh Senat, dengan alasan ia lebih berfokuskan kepada melindungi syarikat daripada pekerja.

Sehubungan itu, Pelosi hadir dengan perundangan yang lebih menekankan tanggungjawab terhadap kesihatan, upah dan kesejahteraan pekerja Amerika. Ia dijangka akan menelan kos lebih daripada $ 2.5 trilion, menurut satu ringkasan yang diedarkan oleh pembantu Demokrat hari Isnin.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat