Nigeria Umum Mahu Benarkan Bitcoin, Undang-Undang Terbaru Ini Bakal Ubah Landskap Kewangan!

103

Nigeria kini sedang merancang untuk mengetengahkan undang-undang untuk menghalalkan penggunaan bitcoin dan mata wang kripto, tanda sokongan terhadap industri kripto.

Berdasarkan salah sebuah akhbar tempatan, Babangida Ibrahim, pengerusi Jawatankuasa Pasaran Modal dan Institusi Dewan Perwakilan Nigeria, mendedahkan butiran mengenai undang-undang baharu yang bertujuan untuk meminda “Akta Pelaburan dan Sekuriti 2007″ sedia ada untuk mengiktiraf Bitcoin sebagai modal sah untuk pelaburan.

Setelah rang undang-undang ditandatangani menjadi undang-undang, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Nigeria akan mengiktiraf mata wang kripto dan dana digital lain sebagai modal untuk pelaburan. Dalam satu kenyataan, Ibrahim menekankan keperluan untuk pasaran modal yang cekap dan cergas di negara ini, yang mana perkembangan terkini dengan amalan global adalah satu keperluan.

“Sejak kebelakangan ini, terdapat banyak perubahan dalam pasaran modal, terutamanya dengan pengenalan mata wang digital, pertukaran komoditi dan banyak lagi perkara yang penting, yang perlu diambil kira dalam Akta baharu.”

Perkembangan itu berlaku hampir dua tahun selepas bank pusat Nigeria melarang bank daripada menyediakan perkhidmatan pertukaran kripto. Notis daripada CBN juga memberi mandat kepada bank untuk menghentikan akaun mana-mana individu atau entiti yang terlibat dalam aktiviti perdagangan kripto.

Walaupun terdapat larangan, Nigeria telah muncul sebagai salah satu pengguna Bitcoin yang paling pesat berkembang di dunia. Ia mempunyai 50% pedagang kripto aktif bulanan, yang tertinggi di dunia berdasarkan laporan terbaru oleh firma penyelidikan global Morning Consult. Selera yang semakin meningkat untuk kelas aset datang di tengah-tengah kejatuhan Naira, dengan Bitcoin dan stablecoin memegang lebih banyak keutamaan untuk ramai warga Nigeria yang ingin melindungi kekayaan mereka.

Baru-baru ini, pihak berkuasa Nigeria bekerjasama dengan pertukaran kripto Binance untuk membangunkan zon ekonomi digital yang tertumpu pada perniagaan berkaitan kripto dan blockchain.

Setahun selepas melancarkan mata wang digital bank pusatnya sendiri, eNaira,Nigeria mengumumkan had pengeluaran tunai dalam usaha memacu penerimaan pakai bagi pembayaran alternatif, satu langkah yang dijangka menjejaskan lebih 200 juta orang.

CBN mengenakan had baharu untuk pengeluaran di kaunter pada hanya $225 seminggu untuk individu dan $1,123 untuk perniagaan.

Polisi tanpa tunai negara Afrika juga menghadkan pengeluaran wang tunai ATM pada $45 sehari, dengan hanya $0.45 wang kertas. Sementara itu, pelanggan masih boleh mengeluarkan jumlah yang lebih besar dalam beberapa keadaan tetapi akan dikenakan yuran pemprosesan antara 5% dan 10%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat