OECD Beri Amaran – Amerika Berkemungkinan Berhadapan Risiko Lebih Besar Dalam Melawan Inflasi!

553

Amerika Syarikat berhadapan dengan ketidakpastian yang tinggi berikutan kenaikan kadar faedah yang pesat, dan Rizab Persekutuan harus menyesuaikan dasar mengikut keperluan semasa berdasarkan peristiwa global dan kesan tindakannya terhadap ekonomi domestik, kata OECD pada hari Rabu.

“Risiko dan ketidaktentuan lebih besar daripada biasa dan condong ke arah bawah,” kata Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan dalam tinjauan ekonomi terbesar dunia yang dijalankan setiap dua tahun. OECD meramalkan ekonomi A.S. akan berkembang 1.5% tahun ini dan 0.5% pada 2023.

Selain inflasi, “Gangguan selanjutnya kepada pasaran global sebagai tindak balas kepada perang di Ukraine atau faktor lain juga boleh memberi kesan negatif yang besar terhadap pertumbuhan KDNK benar dan menyebabkan inflasi yang lebih tinggi.”

Disisi yang berbeza, masih terdapat kemungkinan pengurangan kekangan bekalan dan harga komoditi baru-baru ini boleh menyumbang kepada penyederhanaan inflasi yang lebih pantas daripada unjuran, kata OECD.

Bank pusat di seluruh dunia sedang berjuang untuk mengekang inflasi yang sangat tinggi, yang pada mulanya dicetuskan oleh kekangan bekalan untuk barangan yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 dan kemudia, seterusnya didorong oleh rangsangan fiskal yang tinggi, kesan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, kemarau global dan penutupan berkala COVID-19 di China.

Fed telah menaikkan kadar dasar penanda arasnya daripada paras hampir sifar pada awal tahun ini kepada julat semasa 3.00% hingga 3.25% dan telah memberi amaran tentang kesakitan yang akan datang bagi ekonomi AS kerana ia cuba menurunkan semula inflasi kepada paras matlamatnya.

Para penggubal dasar the Fed menjangkakan kenaikan kadar mungkin kepada antara 4.50% dan 4.75% pada awal tahun depan, walaupun Naib Pengerusi Fed Lael Brainard menyatakan pada hari Isnin bahawa ia sesuatu yang berisiko.

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan pelabur bahawa kecepatan kenaikan kadar Fed menekan ekonomi global dan mengatasi keupayaan bank pusat untuk memantau kesan yang ditimbulkannya.

IMF semalam telah memotong ramalan pertumbuhan globalnya untuk 2023 dan meramalkan bahawa satu pertiga daripada ekonomi dunia mungkin akan menguncup menjelang tahun depan. Ia menyaksikan pertumbuhan A.S. pada 1.6% tahun ini dan 1.0% pada 2023.

Dalam laporannya, OECD menyatakan bahawa inflasi menimbulkan “cabaran penting” di Amerika Syarikat, memandangkan ia telah meluaskan skop daripada barangan kepada perkhidmatan, mengekalkan Fed pada laluan pengetatan yang agresif buat masa ini.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat