OIL Analisa Fundamental Harian 19 Feb 2016

51

Harga minyak mentah susut Khamis semalam, selepas kenaikan sebelum daripada itu, yang dibina atas spekulasi pencapaian kata sepakat antara negara OPEC dan bukan OPEC dalam menghadkan pengeluaran. Pasaran komoditi minyak mentah kembali suram apabila laporan Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) Amerika Syarikat melaporkan stok minyak mentah yang meningkat hampir ke paras kapasiti penuh.

Di New York Mercantile Exchange (NYMEX), Crude bagi penghantaran Mac susut lebih $1.70 setong, untuk ke paras terendah harian sekitar $30.25 sebelum menutup sekitar paras $30.50 setong; manakala di Intercontinental Exchange London (ICE) pula, Brent bagi penghantaran April susut lebih $1.90 setong, untuk ke paras terendah harian sekitar $33.80 sebelum menutup sekitar paras $34 setong.

[adrotate group=”6″]

Harga semalam menandakan kali pertama dalam masa dua minggu, dimana harga minyak telah bertahan di atas paras $30 setong sepanjang sesi dagangan.  Semalam EIA dalam Laporan Status Petroleum Mingguan menunjukkan inventori minyak komersial untuk minggu berakhir pada 12 Februari meningkat sebanyak 2.1 juta tong daripada minggu sebelumnya.

Dengan jumlah terkumpul sebanyak 504.1 juta tong, inventori minyak mentah AS kekal pada paras yang tinggi. Jumlah inventori petrol pula meningkat sebanyak 3.0 juta tong, manakala inventori bahan api sulingan meningkat sebanyak 1.4 juta tong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat