OK Je Tak Baca Artikel Ni Sebelum NFP, Tapi Jangan Menyesal!

670

Tinggal beberapa jam sahaja lagi menjelang terbitan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat, pasaran mata wang bergerak dalam julat yang kecil berikutan kewaspadaan pelabur.

Greenback didagangkan bercampur-campur, dengan indeks dolar bergerak mendatar pada sekitar harga 103.08 berbanding sekumpulan mata wang utama.

Ekonomi AS dijangka menambah sebanyak 224,000 pekerjaan pada bulan Jun, berkurangan daripada pertambahan 339,000 yang dicatatkan bulan sebelumnya.

Sementara kadar pengangguran pula diramalkan sedikit susut kepada 3.6% daripada 3.7%, manakala purata pertumbuhan upah pula dijangka kekal pada 0.3%.

Sekiranya bacaan yang dicatatkan lebih kuat, ia mungkin memberi sokongan tambahan kepada US dolar untuk kembali menyambung pengukuhannya sebelum ini.

Meneliti pergerakan mata wang utama lebih luas, euro didagangkan sedikit susut selepas data pengeluaran perindustrian Jerman menunjukkan penguncupan pada bulan Mei.

Sementara pound pula diniagakan mendatar di bawah paras harga 1.2750 berbanding greenback ketika pasaran menantikan pemangkin seterusnya daripada data NFP AS.

Di sisi lain, dolar Aussie turut bergerak mendatar pada sesi Eropah manakala dolar New Zealand pula meningkat dengan cuba untuk memadamkan kerugian terdahulu.

Yen pula terus meraih pengukuhan berbanding US dolar dan mata wang utama lain walaupun di tengah-tengah hasil bon AS 10 tahun yang lebih tinggi.

Selain itu, dolar Kanada kekal didagangkan lebih lemah berbanding greenback menjelang terbitan data pekerjaan Kanada pada sesi New York.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat