Pakar Optimis Pasaran Kripto Berpotensi Untuk ‘Pulih’ Bermula Bulan November?

289

Pasaran kripto berada dalam keadaan yang kurang baik berikutan keadaan makroekonomi yang kurang membantu. Di tambah pula dengan kecenderungan The Fed yang tinggi untuk meningkatkan kadar faedah bagi membendung inflasi yang tinggi. Walau bagaimanapun, pakar optimis bahawa bermula bulan November dan seterusnya dapat menghadirkan momentum kepada pasaran kripto.

Penganalisis pasaran saham Cantering Clark berkongsi maklumat dan data Twitter yang menonjolkan prestasi pasaran saham sebelum dan selepas pilihan raya pertengahan penggal. Pilihan raya separuh penggal AS dijangka akan diadakan pada 8 November, 2022.

Berdasarkan data, pasaran saham secara amnya menunjukkan prestasi yang lemah pada bulan-bulan menjelang pilihan raya pertengahan penggal. Sebaliknya, saham hampir selalu melonjak dalam beberapa bulan selepas pilihan raya, tanpa mengira prestasi parti presiden.

Menurut Clark, senario ini pernah berlaku terutamanya pada dekad 1970-an. Pakar percaya bahawa dekad 70-an mempunyai keadaan makroekonomi yang hampir sama dengan hari ini.

Dalam tempoh 12 bulan menjelang pilihan raya, pasaran jatuh sebanyak 13% pada tahun 1966, 15% pada tahun 1970, dan 32% pada tahun 1974. Walau bagaimanapun, pasaran melantun semula masing-masing sebanyak 17%, 13% dan 20% dalam tempoh 12 tahun selepas pilihan raya.

Tambah Clark, tahun 1974 mempunyai persamaan yang ketara dengan keadaan makroekonomi semasa. Paras inflasi mencecah 8.8% dalam tempoh yang sama. Akibatnya, pasaran saham jatuh hampir kepada 32%. Bagaimanapun, pasaran mencatatkan pemulihan kukuh sebanyak 20% selepas pilihan raya.

Clark menyatakan bahawa gelagat pasaran semasa adalah hampri sama berdasarkan jumlah dagangan yang direalisasikan.Justeru bulan November dan Disember ini mungkin dapat membawa kelegaan kepada pemain pasaran.

Pasaran kripto berkait rapat dengan pasaran saham sejak 2020. Aset kripto berkelakuan serupa dengan saham teknologi dan NASDAQ berorientasikan teknologi. Akhir sekali, harus dicatat bahawa tinjauan oleh Bloomberg mendedahkan bahawa ahli ekonomi percaya bahawa Fed akan kekal hawkish sehingga tahun 2023. Oleh itu, pengetatan kuantitatif Fed boleh merosakkan trend sejarah tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat