Pameran Pasaran Maya Bursa Malaysia Catat Rekod Penyertaan Seramai 8,000 Peserta

153

Pameran Pasaran Maya Bursa Malaysia yang berlangsung pada 10 Julai 2021 diterbitkan seramai 8,000 penyertaan dan merupakan pameran secara maya yang pertama kali diadakan.

Ketika acara itu dilangsungkan, ia telah mendapat sambutan dengan penyertaan 13 rakan broker yang menyediakan gerai maya dan beberapa ceramah oleh pakar produk dan pemimpin korporat.

Tujuan pameran ini juga adalah untuk penggunaaan yang berbeza di pelabur serta ingin memberikan pengetahuan yang lebih jelas dalam keperluan pelaburan.

Pengarah Pasukan Sekuriti Bursa Malaysia, Azhar Mohd Zabidi melontarkan fakta bahawa pelabur runcit selalu menjadi keutamaan kepada bursa berikutan mereka akan membuat impak yang positif kepada kecairan pasaran.

Selain itu, Azhar juga mengatakan bahawa pelabur perlulah memantapkan pengetahuan awal tentang aspek asas dan teknikal sebelum melabur di dalam instrumen yang diminati. Penyelidikan dan analisis yang mendalam perlulah dilakukan untuk pasaran dan pilihan yang lebih tinggi.

Bursa Malaysia mempamerkan pertumbuhan penyertaan dari pelabur runcit yang ketara sejak bermulanya pandemik Covid-19.

Disebabkan itu, ia telah mendapat peratusan yang terdapat dalam sedekad untuk jumlah perdagangan dengan sumbangan sebanyak 34% yang mendapat penyertaan pelabur runcit.

Setakat 2021, penyertaan pelabur runcit terus menampilkan momentum yang positif dan dapat dilihat pasaran Bursa Malaysia terus mendapat sambutan yang hangat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat