Pasaran Berbelah Bahagi Selepas IMF Sarankan Kadar Faedah Di UK Dikekalkan Tinggi!

97

Bank of England mungkin perlu mengekalkan kadar faedah yang tinggi untuk tempoh yang panjang jika tekanan inflasi berterusan, dan adalah wajar untuk menaikkannya sebanyak setengah mata peratusan bulan lepas, kata pengarah Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada hari Selasa.

Inflasi UK adalah yang tertinggi daripada mana-mana ekonomi utama pada bulan Mei pada 8.7%, dan pasaran kewangan telah menetapkan harga pada puncak yang semakin tinggi untuk kadar BoE kerana data upah dan harga telah datang lebih tinggi daripada yang dijangkakan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Pasaran melihat kira-kira 50% peluang bahawa kadar BoE akan memuncak pada 6.5% seawal tahun depan, meningkat daripada 5% sekarang. Ini menunjukkan tahap pengetatan yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan untuk Rizab Persekutuan A.S. atau Bank Pusat Eropah.

“Tinjauan berterusan ke atas kadar dan magnitud pengetatan monetari adalah wajar,” kata pengarah IMF selepas tinjauan tahunan ekonomi Britain.

“Sekiranya tekanan inflasi menunjukkan tanda-tanda berterusan, kadar dasar mungkin perlu dinaikkan lagi dan perlu kekal lebih tinggi untuk jangka masa yang lebih lama untuk menurunkan inflasi secara tahan lama dan mengekalkan jangkaan inflasi lebih rendah.”

Gabenor BoE Andrew Bailey pada hari Isnin berikrar untuk “melihat objektif utk sektor pekerjaan dapat dicapai” untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran 2%.

Komen terbaru IMF adalah adalah selarasa dengan apa yang dikatakan dalam versi awal laporan tahunannya mengenai ekonomi British pada bulan Mei. Agensi itu juga mengulangi ramalan yang dibuat pada Mei bahawa Britain akan mengelakkan kemelesetan tahun ini dan ekonomi akan berkembang sebanyak 0.4%.

Inflasi akan perlahan kepada “sekitar 5.25%” menjelang akhir tahun, katanya. Ramalan May berkata inflasi pada penghujung 2023 akan menjadi “sekitar 5%”. Kedua-dua ramalan mencadangkan inflasi akan berada di bawah sasaran 2% BoE menjelang pertengahan 2025.

Para pengarah IMF turut mengatakan bahawa beliau tidak menggalakkan menteri kewangan Jeremy Hunt daripada membelanjakan sebarang keuntungan fiskal yang tidak dijangka.

Sebaliknya, Britain harus mengumpul lebih banyak wang dalam jangka sederhana daripada cukai karbon dan harta, dan dengan menghapuskan kelemahan dalam kekayaan dan cukai pendapatan, untuk membiayai perkhidmatan awam dengan lebih baik dan menghentikan peningkatan hutang kerajaan, kata mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat