Pasaran Buruh Masih Kukuh, Adakah The Fed Akan Meneruskan Langkah Yang Agresif?

293

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran meningkat secara sederhana minggu lepas, menunjukkan pasaran buruh yang masih kukuh walaupun terdapat kebimbangan terhadap kemelesetan yang semakin meningkat.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat 4,000 kepada 230,000 bermusim bagi minggu berakhir 3 Dis, kata Jabatan Buruh pada Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 230,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Tuntutan cenderung tidak menentu pada permulaan musim cuti kerana syarikat menutup sementara atau memperlahankan pengambilan pekerja. Tuntutan pengangguran melonjak ke paras tertinggi tiga bulan seminggu sebelum cuti Kesyukuran.

Walaupun terdapat peningkatan dalam pemberhentian dalam sektor teknologi dengan Twitter, Amazon dan Meta, induk Facebook mengumumkan ribuan pemberhentian pekerjaan pada bulan November, namun ia tidak mengubah pasaran buruh dengan ketara dinamik.

Kerajaan melaporkan minggu lalu bahawa bacaan NFP meningkat sebanyak 263,000 pekerjaan pada bulan November. Pakar ekonomi berkata firma teknologi telah engambil pekerja berlebihan semasa pandemik Covid-19. Disisi lain pula firma kecil masih terdesak untuk mendapatkan pekerja.

Sektor perniagaan juga berhadapan dengan masalah yang sama iaitu kesukaran mencari tenaga kerja selepas pandemik Covid-19. Terdapat 1.7 peluang pekerjaan bagi setiap penganggur pada bulan Oktober.

Rizab Persekutuan mahu memperlahankan pasaran buruh untuk menyejukkan inflasi. Bank pusat A.S. telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 375 mata asas tahun ini daripada hampir sifar kepada julat 3.75%-4.00% dalam kitaran kenaikan kadar terpantas sejak 1980-an.

Pakar ekonomi menjangkakan Fed akan terus mengetatkan dasar monetari dan menaikkan kadar dasar ke tahap lebih tinggi daripada unjuran baru-baru ini 4.6%, di mana ia boleh kekal untuk suatu masa.

Laporan tuntutan itu juga menunjukkan bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, proksi untuk pengambilan pekerja, meningkat 62,000 kepada 1.671 juta pada minggu yang berakhir pada 26 November.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat