Pasaran Menarik Nafas Lega! Data PMI Akhirnya Catat Bacaan Luar Jangkaan

518

Produktiviti perniagaan Amerika Syarikat dilaporkan meningkat pada bulan Oktober ketika sektor pembuatan akhirnya keluar daripada daerah penyusutan selama lima bulan berikutan peningkatan pesanan baru, dan aktiviti perkhidmatan meningkat sedikit di tengah-tengah tanda-tanda penurunan tekanan inflasi.

S&P Global pada hari Selasa melaporkan Indeks Pengurus Pembelian Komposit AS , yang mengesan kedua-dua sektor pembuatan dan perkhidmatan, meningkat kepada 51.0 pada bulan Oktober, satu mata di atas paras 50 daripada bacaan September terakhir 50.2. Ini adalah tahap tertinggi sejak Julai.

Ini adalah tanda terkini bahawa ekonomi AS mampu bertahan dari peningkatan kadar faedah yang disebabkan oleh kempen The Federal Reserve untuk menangani inflasi.

Dalam minggu ini, Jabatan Perdagangan akan mengluarkan kajian aktiviti ekonomi untuk suku ketiga, dengan ahli ekonomi  menganggarkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar adalah yang terpantas dalam hampir dua tahun dalam tempoh dari Julai hingga September. Kajian S&P Global menunjukkan bahawa momentum ini telah membawa ke permulaan suku keempat.

Chris Williamson, Ketua Ekonomi Perniagaan di S&P Global Market Intelligence, dalam kenyataan menyatakan “Kajian PMI S&P Global telah menjadi antara petunjuk ekonomi yang paling pesimis dalam beberapa bulan kebelakangan ini, maka peningkatan dalam pertumbuhan output AS yang dilaporkan pada permulaan suku keempat adalah suatu berita baik.”

PMI pembuatan meningkat kepada tahap penanda tangan 50, tahap tertinggi sejak April dan menghentikan penurunan ringan dalam sektor yang bermula pada bulan Mei. Ramalan median di kalangan ahli ekonomi yang diundi oleh Reuters adalah untuk bacaan 49.5.

Pesanan pembuatan baru meningkat untuk kali pertama dalam enam bulan dan adalah yang tertinggi sejak September 2022.

Di bahagian perkhidmatan yang jauh lebih besar dalam ekonomi, aktiviti juga menjangkaui ramalan apabila PMI sektor ini mencapai tahap tertinggi tiga bulan iaitu 50.9 pada bulan ini berbanding dengan 50.1 pada bulan September.

Dalam perkembangan yang akan disambut baik oleh pembuat dasar The Fed dalam usaha mereka melawan inflasi, input kos sektor perkhidmatan tumbuh pada kadar terendah dalam tiga tahun, sementara penyalur perkhidmatan menaikkan harga dengan margin terkecil sejak musim bunga 2020, sebentar selepas wabak Covid-19.

Inflasi telah menurun dengan ketara sejak mencapai kadar puncaknya pada Jun 2022, tetapi penurunan ini tidak sekata sepanjang beberapa bulan yang lepas, dan pegawai The Fed bimbang bahawa tekanan harga perkhidmatan adalah  sukar ditangani.

Data terkini lain menunjukkan kemajuan dalam hal ini, dengan ukuran inflasi  yang mengecualikan tenaga dan perumahan  meningkat pada bulan Ogos dengan kadar terendah dalam 13 bulan. Jabatan Perdagangan akan melaporkan angka untuk bulan September pada hari Jumaat.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat