Pasaran Mula Berjaga-Jaga Selepas Data ISM Bulan September Ini Dikeluarkan!

331

Industri perkhidmatan A.S. didapati mula bertumbuh perlahan pada September, manakala sektor pekerjaan melonjak dan ukuran harga yang dibayar oleh perniagaan untuk input jatuh kepada lebih daripada paras terendah 1-1/2 tahun, menunjukkan kekuatan asas dalam ekonomi walaupun dengan kenaikan kadar faedah.

Institut Pengurusan Bekalan (ISM) melaporkan sebentar tadi PMI bukan pembuatan merosot kepada bacaan pada 56.7 bulan lepas daripada bacaan 56.9 pada Ogos. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan PMI bukan pembuatan jatuh kepada 56.0.

Namun begitu, bacaan di atas 50 masih menunjukkan pengembangan dalam sektor perkhidmatan, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS. Ekonomi semakin perlahan apabila Rizab Persekutuan secara agresif mengetatkan dasar monetari untuk meredakan inflasi.

Bank pusat A.S. telah menaikkan kadar dasarnya daripada paras hampir sifar pada awal tahun ini kepada julat semasa 3.00% hingga 3.25%, dan bulan lepas menandakan peningkatan yang lebih besar. Kos pinjaman yang lebih tinggi telah membebankan pasaran perumahan dan mula membebankan industri pembuatan. ISM melaporkan pada hari Isnin bahawa PMI pembuatannya turun pada bulan September ke bacaan terendah sejak Mei 2020.

Aktiviti perkhidmatan disokong oleh peralihan dalam perbelanjaan daripada barangan, walaupun permintaan untuk perkhidmatan mula perlahan. Ukuran ISM bagi pesanan baharu yang diterima oleh perniagaan perkhidmatan merosot kepada 60.6 daripada 61.8 pada Ogos. Perniagaan, bagaimanapun, melaporkan peningkatan dalam eksport.

Indikasi pekerjaan industri perkhidmatannya pula meningkat kepada 53.0 daripada bacaan 50.2 pada bulan Ogos. Lonjakan itu mencadangkan bahawa permintaan untuk buruh kekal kukuh, walaupun pembukaan pekerjaan jatuh pada bulan Ogos dengan paling banyak dalam hampir 2-1/2 tahun. Kerajaan melaporkan pada hari Selasa bahawa terdapat 10.1 juta peluang pekerjaan pada Ogos, turun daripada 11.2 juta pada Julai.

Ukuran kaji selidik ISM bagi penghantaran pembekal jatuh kepada 53.9 daripada 54.5 pada bulan Ogos. Dengan rantaian bekalan yang terus bertambah baik dan pekerjaan meningkat, kerja yang belum selesai dikurangkan lagi. Ini menyebabkan inflasi perkhidmatan menurun dengan ketara pada bulan lepas.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang greenbacak berbanding enam mata wang utama didagangkan kukuh 1.13% kepada 111.420.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat