Pasaran Mula Bersiap Sedia Menjelang Pengumuman BoE, Ini Perkara Terkini Perlu Diketahui ‘Trader’!

901

Bank of England (BoE) pada hari Khamis secara amnya dijangka akan menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas, kenaikan tunggal terbesar sejak 1995.

Langkah sedemikian akan mendorong kenaikan kos pinjaman kepada 1.75% kerana bank pusat bergelut dengan inflasi yang melambung tinggi. Inflasi U.K. mencecah paras tertinggi baru 40 tahun sebanyak 9.4% pada bulan Jun apabila harga makanan dan tenaga terus meningkat.

Gabenor Bank of England Andrew Bailey mencadangkan dalam ucapan hawkish pada 19 Julai bahawa Jawatankuasa Dasar Monetari boleh mempertimbangkan kenaikan 50 mata asas dan menyatakan ikrar bahawa bank pusat kekal komitmen untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran 2%.

Disisi lain tinjaun Reuters yang dijalankan sepanjang minggu lalu pula mendapati lebih 70% peserta pasaran kini menjangkakan kenaikan separuh mata. James Smith, pakar ekonomi di ING, berkata yang diperlukan oleh ekonomi UK sekarang ialah satu set pemotongan cukai. Dalam masa yang sama, ING tidak menolak kenaikan 25bps tambahan atau paling banyak 50ps

Smith berkata perkara utama yang perlu diberi perhatian dalam laporan Khamis ialah sama ada Bank terus menggunakan perkataan “forcefully,” dan ramalannya, yang memasukkan jangkaan pasaran ke dalam model Bank dan trajektori dasar yang dijangkakan.

Sekiranya kenyataan adalah mengulang nada yang sama maka terdapat kebarangkalian untuk menyimpulkan bahawa mesej yang lebih dovish.

Pendekatan yang lebih agresif pada mesyuarat Khamis akan membawa trajektori pengetatan monetari Bank lebih dekat kepada arah aliran yang ditetapkan oleh Rizab Persekutuan A.S. dan Bank Pusat Eropah, yang masing-masing melaksanakan kenaikan 75 dan 50 mata asas bulan lepas.

Tetapi walaupun ia boleh mengukuhkan kredibiliti Bank yang menentang inflasi, kadar pengetatan yang lebih pantas akan memburukkan lagi risiko penurunan kepada ekonomi yang sudah perlahan.

Matawang pound didagangkan 0.16% berbanding US dolar kepada paras dagangan 1.2152.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat