Pasaran Semakin Hilang Minat? Perkongsian Halatuju Harga BTC Jadi Perhatian!

577

Seiring dengan penurunan lebih daripada 5% Bitcoin kepada $42,736 sejak diperkenalkannya Exchange-Traded Funds (ETF) tunai di Amerika Syarikat pada hari Khamis, penanalis dari 10x Research memberi amaran bahawa strategi “sell the news” mungkin sedang berlaku.

Markus Thielen telah mengeluarkan nota amaran, mengesyorkan bahawa jualan mungkin berterusan dalam jangka masa terdekat, dengan potensi mencapai tahap sokongan sebanyak $38,000.

Penurunan harga Bitcoin berlaku adalah berikutan harapan tinggi untuk aliran masuk yang besar setelah kelulusan ETF tunai. Bitcoin pada awalnya melonjak melebihi $49,000 dan turut merupakan tahap harga purata 2-3 tahun bagi pelabur, yang sering dianggap sebagai rintangan.

Analisis teknikal yang dijalankan oleh 10x Research menunjukkan perbezaan kelemahan yang disimbolkan oleh Indeks Kekuatan Relatif (RSI) Bitcoin. Perbezaan RSI, bersama dengan penurunan lebih daripada 5%, menimbulkan kebimbangan terhadap pembetulan dalam pasaran. Histogram Moving Average Convergence Divergence (MACD) yang melintasi bawah sifar turut menyokong pergeseran bearish dalam momentum.

Laporan itu juga menarik perhatian kepada data sejarah, mencatat bahawa BTC telah mengalami pembetulan yang signifikan selepas peristiwa penting seperti pelancaran Bitcoin futures pada Disember 2017, penyenaraian Coinbase pada April 2021, dan ETF tunai pada Oktober 2021. Penganalisis dari 10x Research mengesyorkan bahawa corak sejarah ini menunjukkan kemungkinan pasaran mula hilang minat.

Thielen juga mencatat bahawa pelabur dalam ETF Grayscale, bekas Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), yang beralih kepada pilihan yuran yang lebih rendah mungkin menyumbang kepada tekanan ke bawah terhadap harga Bitcoin. Sementara Grayscale mempunyai yuran pengurusan sebanyak 1.5%.

Thielen menekankan bahawa keputusan Grayscale untuk bertaruh bahawa pelabur secara beransur-ansur beralih dari tawaran yuran lebih tinggi mereka mungkin memberikan impak kepada nilai Bitcoin. Selain itu, beliau menyoroti kebimbangan terhadap Grayscale dan syarikat induknya, DCG, dengan merujuk kepada berita negatif dan sejarah mengenakan yuran pengurusan sebanyak 2.0% kepada pemegang GBTC.

Menurut 10x, pelabur kemungkinan besar akan melepaskan pegangan Bitcoin mereka sebelum beralih ke penyedia ETF yang berbeza, ini secara tidak langsung menghasilkan kesan ke atas harga BTC dan menimbulkan kebimbangan yang berterusan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat