Pasaran Terpaksa ‘Berputih Mata’ Apabila Inflasi Masih Menjadi Halangan!

741

Harga borong meningkat lebih daripada jangkaan pada November, melemahkan harapan bahawa inflasi boleh menuju lebih rendah, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Jumaat.

Indeks harga pengeluar, ukuran yang diperoleh syarikat untuk produk mereka dalam perancangan, meningkat 0.3% untuk bulan itu dan 7.4% berbanding setahun yang lalu. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones malah melihat peningkatan hanya 0.2%. Tidak termasuk makanan dan tenaga, PPI teras meningkat 0.4%, juga berbanding anggaran 0.2%.

Saham jatuh mendadak berikutan laporan itu, dengan pasaran niaga hadapan terikat dengan Purata Perindustrian Dow Jones turun lebih daripada 150 mata selepas sebelum ini menunjukkan pembukaan positif di Wall Street. Hasil pula perbendaharaan bergerak lebih tinggi.

Pengeluaran itu dibuat di tengah-tengah tanda-tanda lain bahawa kenaikan harga sekurang-kurangnya menurun daripada kadar yang telah meletakkan inflasi pada paras tertinggi dalam lebih daripada 40 tahun. Walau bagaimanapun, data hari Jumaat, yang cenderung menjadi penunjuk utama tekanan harga asas, menunjukkan bahawa inflasi masih menjadi halangan yang panjang.

Ini adalah bulan ketiga berturut-turut PPI meningkat 0.3%. Pada asas tahunan, peningkatan itu mewakili penurunan daripada 11.7% puncak yang melanda pada bulan Mac, namun masih jauh mendahului kadar pra-pandemik sekurang-kurangnya kembali ke 2010.

Peningkatan itu berlaku walaupun terdapat penurunan 3.3% dalam kos tenaga. Ini telah diimbangi oleh peningkatan 3.3% yang sama dalam indeks makanan. Indeks perdagangan meningkat 0.7%, manakala pengangkutan dan pergudangan jatuh 0.9%.

Tidak termasuk perkhidmatan makanan, tenaga dan perdagangan, PPI meningkat 0.3% daripada sebulan lalu dan naik 4.9% pada asas tahunan, terendah sejak April 2021.

Inflasi perkhidmatan meningkat pada bulan itu, meningkat 0.4% selepas naik hanya 0.1% pada bulan sebelumnya. Satu pertiga daripada kenaikan tersebut datang daripada industri perkhidmatan kewangan, di mana harga melonjak 11.3%. Ia agak diimbangi oleh penurunan mendadak dalam kos pengangkutan penumpang, yang jatuh 5.6%.

Dari segi barangan, indeks meningkat hanya 0.1%, penurunan mendadak daripada keuntungan Oktober 0.6%. Kenaikan yang sederhana itu berlaku walaupun terdapat pecutan 38.1% dalam harga untuk sayur-sayuran segar dan kering. Harga bergerak lebih tinggi merentas pelbagai kategori makanan walaupun indeks petrol jatuh 6%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat