Pelabur Beri Perhatian! BoE Sedia Beri Petunjuk Mengenai Pengurangan Kadar Faedah?

217

Bank of England (BoE) dijangka mengambil langkah pertama untuk menurunkan kadar faedah daripada paras tertinggi dalam hampir 16 tahun pada minggu depan selepas tanda-tanda bahawa krisis inflasi sedang mereda.

Pengerusi Andrew Bailey dan pegawai atasan lain kebanyakkan mengabaikan spekulasi tentang pengurangan kadar seawal akhir tahun 2023 dan memberi amaran tentang risiko pertumbuhan gaji yang kukuh.

Para ahli ekonomi berpandangan, masa telah hampir tiba bagi BoE untuk melonggarkan pendirian terhadap kos pinjaman sesuatu yang Federal Reserve Amerika Syarikat dan Bank Pusat Eropah sudah lakukan selepas data terkini tentang inflasi utama, upah, dan pertumbuhan ekonomi semuanya lemah berbanding yang bank pusat jangkakan.

Undian Reuters menunjukkan ahli ekonomi tidak melihat peluang pengurangan kadar pada 1 Februari, tetapi majoriti  mengharapkan satu  pengurangan sebelum pertengahan 2024.

Pelabur menjangkakan bahawa BoE akan mula mengurangkan Kadar Bank seawal Mei, dengan tiga pengurangan lagi sepanjang 2024 membawanya kepada 4.25% daripada 5.25%.

BoE dan bank pusat lain telah dikritik kerana tidak bertindak dengan cepat apabila inflasi mula meningkat, sebelum Rusia menyerang Ukraine pada tahun 2022 menyebabkan harga gas melonjak. Inflasi pengguna Britain menyentuh paras tertinggi 41 tahun sebanyak 11.1% pada Oktober 2022 lebih dari lima kali sasaran 2% BoE  dan kemudian turun sedikit dalam bulan-bulan berikutnya, menekan kewangan isi rumah dan menimbulkan kebimbangan akan kesan harga dan gaji.

Walaupun meningkat sedikit  kepada 4% pada Disember, inflasi kini dijangka akan turun kepada 2% dalam beberapa bulan akan datang, selepas penurunan mendadak dalam harga gas dalam beberapa minggu terkini.

Bahkan pada November, BoE meramalkan bahawa inflasi tidak akan kembali ke sasaran sehingga akhir 2025.

BoE mungkin akan memberi mesej kepada pelabur minggu depan mengenai pengurangan kadar, dengan menaikkan ramalan mereka untuk inflasi dalam dua dan tiga tahun akan datang, bergantung pada harga pasaran semasa.

Terdapat faktor lain yang mungkin membuatkan BoE berhati-hati tentang menurunkan kos pinjaman.

Ekonomi Britain yang lesu baru-baru ini menunjukkan tanda-tanda peningkatan sedikit. Tarif tenaga yang dibayar oleh pengguna dijangka untuk turun pada April dan kos gadai rumah juga sedang menurun, meninggalkan orang dengan lebih banyak wang untuk dibelanjakan.

Sanjay Raja, seorang ahli ekonomi Deutsche Bank, berkata BoE akan mencari beberapa faktor lain untuk memberikan keyakinan tentang pengurangan kadar dalam beberapa bulan akan datang, termasuk kenaikan pengangguran dan penyelesaian gaji yang lebih rendah.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat