Pelabur Minyak Hati-hati, Ancaman Covid-19 Jadi Kebimbangan

194

Harga minyak sedikit susut setelah memperoleh keuntungan mingguan yang sederhana pada minggu lalu, ketika para pelabur menilai prospek permintaan di tengah kebangkitan wabak Covid-19.

Penanda aras niaga hadapan minyak mentah Brent diniagakan sedikit merosot pada $73.73 setong, sementara niaga hadapan WTI Amerika Syarikat pula diperdagangkan di sekitar harga $71.67 setong pada sesi Asia.

Kedua-dua penanda aras pulih dari kemerosotan 7% pada Isnin lalu dan menandakan kenaikan pertama mereka dalam tempoh dua minggu, pada minggu lepas, ketika pelabur mengharapkan permintaan akan tetap kuat di tengah kenaikan kadar vaksinasi.

Namun, penularan varian delta yang sangat cepat masih lagi menimbulkan kekhuatiran pelabur terhadap prospek permintaan bahan bakar global dalam jangka pendek. Sekatan lebih ketat telah diperbaharui termasuk perintah berkurung di beberapa tempat.

China, pengimport minyak mentah terbesar di dunia, juga menyaksikan peningkatan kes Covid-19 ketika ia turut berdepan dengan banjir besar dan taufan di bahagian tengah dan timur negara itu.

Selain itu, tindakan keras Beijing terhadap penyalahgunaan kuota import yang digabungkan dengan kesan harga minyak mentah yang tinggi dapat menyaksikan pertumbuhan import minyak China merosot ke tahap terendah dalam dua dekad pada tahun 2021.

Bagaimanapun, jangkaan terhadap pengurangan bekalan masih menyokong harga minyak mentah untuk kekal stabil meskipun OPEC+ akan terus meningkatkan pengeluarannya sehingga akhir tahun ini,

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat