Pemimpin Korporat Mula Tampil Beri Pandangan! Jeff Bezos Melihat Bahawa Keadaan Ekonomi Akan Lebih Sukar?

482

Pengasas Amazon Jeff Bezos telah menjadi pemimpin korporat terbaharu yang memberi amaran tentang keadaan ekonomi, sambil memberi amaran bahawa masa yang lebih sukar mungkin akan datang.

Dalam tweet yang disiarkan, bekas presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif gergasi peruncitan dalam talian itu mengulangi komen yang dibuat oleh Ketua Eksekutif Goldman Sachs David Solomon kepada CNBC.

Bezos menyatakan dalam ulasan beliau bahawa, kebarangkalian bahawa ekonomi akan mengalami masa yang sukar adalah ada. Sebelum ini, Solomon, ketua gergasi kewangan Wall Street, berkata sudah tiba masanya untuk kedua-dua pemimpin korporat dan pelabur memahami risiko yang semakin meningkat, dan membuat persediaan sewajarnya.

Solomon bercakap selepas firmanya baru sahaja menyiarkan keputusan pendapatan suku tahunan yang mengatasi anggaran Wall Street. Namun beliau berkata kemelesetan mungkin berlaku apabila ekonomi berhadapan dengan inflasi yang berterusan tinggi dan Rizab Persekutuan cuba menurunkan harga melalui beberapa siri kenaikan kadar faedah yang agresif.

Waima begitu, beliau turut memberi sedikit kelegaan melalui ucapan bahawa “itu tidak bermakna kita mempunyai senario ekonomi yang sangat sukar. Tetapi mengenai pengagihan hasil, terdapat peluang yang baik bahawa kita mengalami kemelesetan di Amerika Syarikat.” Joe Biden di ucapan lain menyatakan ekonomi Amerika Syarikat adalah sangat kukuh.

Pegawai Fed juga telah memberi amaran bahawa kemelesetan mungkin berlaku akibat pengetatan dasar monetari, walaupun mereka berharap untuk mengelakkan kemelesetan. Para penggubal dasar pada bulan September menganggarkan bahawa keluaran dalam negara kasar akan berkembang hanya 0.2% pada 2022 dan pulih pada 2023, tetapi kepada hanya 1.2%. KDNK menguncup pada suku pertama dan kedua tahun ini, memenuhi definisi kemelesetan yang lazim dipegang.

Terdapat pelbagai isyarat sejak kebelakangan ini daripada pemimpin korporat.

Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase Jamie Dimon telah memberi amaran tentang masalah yang akan datang, dengan mengatakan baru-baru ini bahawa keadaan itu “sangat, sangat serius” dan bahawa A.S. boleh tergelincir ke dalam kemelesetan dalam tempoh enam bulan akan datang.

Namun begitu, Ketua Pegawai Eksekutif Bank of America Brian Moynihan memberitahu bahawa data kad kredit dan maklumat berkaitan menunjukkan bahawa perbelanjaan pengguna telah bertahan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat