Penerapan Dasar The Fed Berkesan? Ini Ulasan Fed Mary Daly

331

Presiden Bank Rizab Persekutuan San Francisco, Mary Daly, pada hari Jumaat berkata beliau percaya inflasi secara beransur-ansur berkurangan, dengan mmenyatakan data terkini menunjukkan inflasi tidak meningkat sama sekali dari April ke Mei dan ia adalah “berita baik bahawa dasar sedang berfungsi.”

“Kami mendapat bukti bahawa (dasar) yang diterapkan adalah cukup ketat,” kata Daly dalam satu temu bual. “Kami melihat pertumbuhan yang perlahan, perbelanjaan yang perlahan, pasaran buruh yang perlahan, inflasi menurun.”

Namun, Daly berkata, masih banyak kerja yang perlu dilakukan dan beliau menjangkakan inflasi akan berada di atas sasaran 2% Fed mungkin sehingga akhir tahun 2025.

Data Jabatan Perdagangan menunjukkan indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) – ukuran inflasi pilihan Fed – tidak berubah secara bulanan pada bulan Mei dan meningkat 2.6% secara tahunan, sejajar dengan jangkaan.

Tidak termasuk komponen makanan dan tenaga yang tidak stabil, angka teras meningkat 0.1% bulan ke bulan dan 2.6% secara tahunan.

Peluang untuk pengurangan kadar pada bulan September meningkat kepada 68% daripada 61% sebelum data, menurut data LSEG FedWatch.

Walaupun Fed hanya meramalkan satu pemotongan kadar faedah tahun ini pada bulan Disember, peserta pasaran tetap berpegang pada jangkaan dua pengurangan  bermula September, dengan harapan trend penurunan inflasi yang berterusan dan kerana ekonomi masih terdedah kepada kadar faedah yang tertinggi dalam beberapa dekad.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat