Penerus El-Salvador, Senator Negeri Ini Ingin Jadikan BTC Sebagai Tender Sah!

465

Senator Arizona baru-baru ini telah memperkenalkan rang undang-undang di Arizona yang bertujuan untuk menjadikan bitcoin sebagai tender yang sah. Walaupun undang-undang persekutuan AS tidak membenarkan negeri-negeri menggunakan bentuk transaksi baru, rang undang-undang itu mungkin mencetuskan perbincangan yang hangat.

Senator Negeri Wendy Rogers, seorang Republikan, telah memindahkan draf bil bernombor SB 1341 yang bertujuan untuk membenarkan Bitcoin sebagai satu tender yang sah. Jika rang undang-undang itu dibincangkan di senat negeri dan dewan perwakilan dimana tarikhnya belum ditetapkan lagi, negeri Arizona akan menjadi negeri Amerika Syarikat pertama yang mempertimbangkan perkembangan ini.

Rang undang-undang yang ingin diperkenalkan oleh Senator Rogers mentakrifkan tender sah sebagai ” medium pertukaran yang dibenarkan oleh perlembagaan atau kongres Amerika Syarikat untuk pembayaran hutang, caj awam, cukai dan yuran.”

Pada September tahun lalu, senator itu telah menulis tweet bahawa dia mahu menjadikan Arizona sebuah negeri yang mesra kripto.
“Saya akan bekerja untuk membantu menjadikan Arizona sebuah negeri mesra kripto.”

Rogers telah dilantik menjadi ahli Jawatankuasa Kajian Blockchain dan Kriptowang pada 31 Disember 2021. Tempoh jawatankuasa itu akan berakhir pada 31 Disember 2022, dimana beliau harus menyerahkan laporan akhir. Langkah untuk memperkenalkan rang undang-undang untuk menjadikan bitcoin sebagai tender yang sah mungkin akan mencetuskan perdebatan baru di negara ini mengenai penerimaan dan penggunaan bitcoin yang lebih meluas.

Berdasarkan laporan tinjauan pada September 2021, 30% pengundi berkata mereka mahukan kriptowang sebagai tender sah Tinjauan itu melaporkan bilangan penduduk yang memilih bitcoin sebagai tender sah di Texas dan Wisconsin ialah 37%, berbanding 25% di Arizona.

Setakat ini, El Salvador adalah satu-satunya negara yang telah menerima bitcoin sebagai tender yang sah. Disisi lain ahli parlimen Tonga antara yang berminat untuk menjadikan bitcoin sebagai tender sah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat