Pengambilalihan Sime Darby Pacu Saham UMW Tertinggi 4 Tahun

853

UMW Holdings Bhd melonjak ke paras tertinggi empat tahun susulan laporan pengambilalihan oleh Sime Darby Bhd.

Terdahulu, Sime Darby dilaporkan telah membuat tawaran untuk membeli pegangan Permodalan Nasional Bhd (PNB) dalam syarikat itu dengan nilai RM3.57 bilion.

Ini sekali gus menjadikannya salah satu perjanjian penggabungan dan pengambilalihan terbesar di negara ini, yang secara strategik akan mengubah Sime Darby sebagai pemain automotif terkemuka di Malaysia.

UMW adalah antara saham ‘top gainers’ pada awal dagangan hari ini, dengan melonjak 3.9% atau 18 sen kepada RM4.80, dengan permodalan pasaran RM5.61 bilion.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Jeffri Salim Davidson berkata pengambilalihan itu akan melengkapkan portfolio premium-ke-mewah sedia ada Sime Darby, iaitu BMW, Rolls-Royce dan Porsche.

Selain itu, ia juga akan membolehkan Sime Darby mengakses ekosistem Toyota dan menambah satu lagi jenama, sekali gus mewujudkan peluang baharu untuk kumpulan itu berkembang.

Dalam pada itu, penganalisis berkata minoriti harus menerima tawaran tersebut sekiranya perjanjian menjadi tidak bersyarat, yang akan menyahsenarai UMW daripada Bursa Malaysia.

Tawaran am mandatori (MGO) dilancarkan oleh Sime Darby untuk membeli baki pegangan saham sebanyak 38.82% dan mengambil UMW secara peribadi.

MGO dijangka menelan kos kira-kira RM2.27 bilion, kata Sime Darby dalam pemfailan Bursa Malaysia.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat