Penggabungan RHB Bank Berhad dan AmBank Group Gagal

210

RHB Bank Berhad dan Ambank Group gagal menemui kata putus bagi penggabungan kedua-dua institusi perbankan ini.

Selepas rundingan yang panjang, RHB dan AmBank Group gagal mencapai persetujuan dari segi terma-terma dalam penggabungan yang dicadangkan. Spekulasi mengatakan hal ini adalah disebabkan beberapa pemegang saham terbesar RHB dan AmBank tidak bersetuju dengan penggabungan tersebut

“Terdapat kebimbangan terhadap beberapa isu daripada penilaian RHB terhadap liabiliti AmBank yang terlibat dengan 1MDB (1Malaysia Development Berhad),” kata sumber.

Antara pemegang saham RHB adalah Aabar Investment yang memegang 17.75% saham, OSK Holdings Bhd hampir 10%. Manakala pemegang saham terbesar AmBank antaranya dari Australia dan New Zealand, termasuk Tan Sri Azman Hashim.

Dalam kenyataan RHB melalui pengarah urusan Datuk Khairussaleh Ramli, mereka akan meneruskan inisiatif di bawah strategi semasa untuk menambah nilai kepada pemegang saham dan fokus kepada pelanggan.

Manakala AmBank melalui ketua pegawai eksekutif Datuk Sulaiman Mohd Tahir berkata mereka yakin untuk terus bergerak ke hadapan walaupun peggabungan itu tidak berhasil. “Strategi dan arah tujuan kami adalah sama. Kami akan fokus kepada perancangan perniagaan 2018 dengan fokus menjadi lebih baik untuk memberikan hasil optimal kepada pemegang saham.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat