Pengguna Semakin Terkesan! Jualan Runcit Kanada Kian Merundum

732

Pengguna Kanada nampaknya mengurangkan perbelanjaan mereka apabila kadar faedah yang lebih tinggi dari Bank of Canada mula memberikan kesan kepada belanjawan isi rumah yang lebih meluas.

Pendapatan peniagaan runcit menurun sebanyak 0.3% pada bulan Ogos, penurunan pertama sejak Mac, berdasarkan anggaran awal dari Statistik Kanada yang dikeluarkan pada hari Jumaat. Ini berikutan peningkatan sebanyak 0.3% pada bulan sebelumnya, yang tidak mencapai anggaran median sebanyak 0.4%.

Jualan meningkat dalam tujuh daripada sembilan subsektor pada bulan Julai, yang dipacu oleh peningkatan di peniaga makanan dan minuman. Peniaga kereta dan alat ganti menunjukkan penurunan terbesar pada bulan tersebut, dan merosot untuk kali pertama dalam empat bulan. Tanpa mengambil faktor tersebut, jualan runcit meningkat sebanyak 1%, dua kali ganda dari jangkaan.

Laporan ini menunjukkan bahawa orang Kanada sedang memperketatkan belanja mereka kerana lebih ramai isi rumah menghadapi pembaharuan pembayaran pinjaman rumah dan harga minyak yang tinggi. Bank of Canada mengekalkan kos pinjaman pada 6 Sept, dengan mengatakan bukti-bukti terkini menunjukkan kadar yang lebih tinggi memberi kesan kepada ekonomi dan penggunaan.

Ketahanan dalam perbelanjaan isi rumah pada awal tahun ini mendorong penggubal polisi untuk meneruskan kenaikan kadar faedah pada Jun dan Julai. Keputusan kadar faedah bank pusat seterusnya dijangkakan akan diumum pada 25 Okt, dan kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan bank pusat akan mengekalkan kadar faedah lagi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat