Perbelanjaan Pengguna Meningkat Sedikit, Adakah Ini Isyarat Bakal Mendorong The Fed Perlahankan Kadar?

460

Perbelanjaan pengguna A.S. hampir tidak meningkat pada bulan November, manakala inflasi pula semakin tenang. Waima begitu ia tidak encukupi untuk menghalang Rizab Persekutuan daripada memacu kadar faedah ke paras yang lebih tinggi tahun depan.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS, meningkat 0.1%, kata Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat. Data untuk bulan Oktober telah disemak untuk menunjukkan perbelanjaan melonjak 0.9% dan bukannya 0.8% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan perbelanjaan pengguna meningkat 0.2%. Beberapa penyederhanaan dalam perbelanjaan bulan lepas mencerminkan peralihan permintaan daripada barangan kepada perkhidmatan.

Kenaikan harga yang perlahan untuk sesetengah barangan juga menurunkan jumlah dolar perbelanjaan pengguna. Namun begitu, perbelanjaan pengguna berada di landasan yang betul untuk menyediakan satu lagi peningkatan kepada pertumbuhan ekonomi suku ini. Ekonomi berkembang pada kadar tahunan 3.2% pada suku lepas selepas menguncup pada separuh pertama tahun itu.

Anggaran pertumbuhan untuk suku keempat adalah setinggi kadar 2.7%. Perbelanjaan pengguna didorong oleh kenaikan gaji yang kukuh, hasil daripada pasaran buruh yang ketat, serta simpanan terkumpul semasa tahun pertama pandemik Covid-19.

Bank pusat A.S. cuba memperlahankan permintaan untuk keseluruhannya daripada perumahan kepada buruh kerana mereka berjuang untuk membawa inflasi kembali kepada sasaran 2%. The Fed pada minggu lepas menaikkan kadar dasarnya sebanyak 50 mata asas kepada julat 4.25%-4.50%, tertinggi sejak lewat 2007. Pegawai the Fed menjangkakan kadar itu meningkat antara 5.00% dan 5.25% tahun depan, tahap yang boleh dikekalkan sekejap.

Kos pinjaman yang lebih tinggi, penjimatan yang semakin berkurangan dan pendapatan isi rumah yang semakin berkurangan boleh menyekat perbelanjaan pengguna, dan menyebabkan ekonomi mengalami kemelesetan tahun depan.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) meningkat 0.1% bulan lepas selepas meningkat 0.4% pada bulan Oktober. Dalam tempoh 12 bulan hingga November, indeks harga PCE meningkat 5.5% selepas meningkat 6.1% pada bulan Oktober.

Tidak termasuk komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu, indeks harga PCE meningkat 0.2% selepas meningkat 0.3% pada bulan Oktober. Indeks harga teras PCE yang dipanggil meningkat 4.7% pada asas tahun ke tahun pada bulan November selepas meningkat 5.0% pada bulan Oktober.

Harga pengguna meningkat kurang daripada jangkaan untuk bulan kedua berturut-turut pada bulan November. Jangkaan inflasi setahun pengguna juga menjadi sederhana pada bulan Disember, mengukuhkan pandangan bahawa tekanan harga memuncak beberapa bulan lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat